tržište kapitala

CROBEX potonuo na povišenom prometu

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je tjedan započelo dosta živahno, uz negativan sentiment kod većine likvidnijih izdanja

Oba dionička indeksa CROBEX i CROBEX10 su potonula oko 1,6 posto, što je u slučaju šireg indeksa CROBEX najveći dnevni pad od početka prosinca prošle godine.

Znakovito je da je pad ostvaren na povišenom prometu, gdje je protrgovano oko 13,1 milijun kuna prometa, od čega 4,3 milijuna kuna u blok transakciji dionicom HT-a.

Najlikvidnija u redovnom prometu je bila dionica Valamar Riviere s 2,7 milijuna kuna protrgovane vrijednosti i blagim rastom cijene od 0,3 posto, što je bio tek drugi porast među deset najlikvidnijih izdanja. Još su dva milijunaša bila u redovnom trgovanju i to dionica HT-a s 1,5 milijuna kuna prometa i AD Plastika s 1,1 milijun kuna prometa, dok su im cijene oslabile 1,3 posto i 1,6 posto.

AD Plastiku nije pomogla niti objava isplate predujma dividende u iznosu od 3 kune po dionici.

Titula gubitnika dana ipak ide dionici šećerane Viro koja je potonula 12,5 posto, a slijedi ju brodar Atlantska plovidba s 4,1 posto minusa.

Na strani dobitnika izdvaja se dionica Dalekovoda sa skokom cijene od 9,6 posto, a solidnu izvedbu je imala i dionica Auto Hrvatske s 2,7 posto plusa.

Dobitnik dana: Dalekovod +9,60% 7,08

Gubitnik dana: Viro -12,50% 70,00

CROBEX: -1,58% 1.764,41

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.