POSLOVNI REZULTATI

Croatia osiguranje: Više od pola dobiti u proračun

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 10.05.2011 15:06
  • Objavljeno 10.05.2011 u 12:45
Croatia osiguranje

Croatia osiguranje

Izvor: Promo fotografije / Autor: Croatia osiguranje

U godinu i tri mjeseca nakon odlaska Hrvoja Vojkovića, nova Uprava Croatia osiguranja uspjela je preokrenuti negativne trendove u poslovanju. U prva tri mjeseca najveća hrvatska osiguravateljska tvrtka ostvarila je 34,9 posto veću dobit nego lani, a udio na hrvatskom tržištu porastao joj je na 38,4 posto

'Novi tim uspio je okrenuti trend tržišnog udjela koji je bio na silaznoj putanji u zadnjih deset godina', pohvalio se predsjednik Uprave Zdravko Zrinušić. Dodao je da je da je u odnosu na ukupno hrvatsko tržište osiguranja, koje je u prvom tromjesečju 2011. zabilježilo povećanje ukupnih premija od 0,5 posto, Croatia osiguranje poraslo dvostruko više.

U prva tri mjeseca ove godine, Croatia osiguranje ostvarilo je bruto dobit od 19,3 milijuna kuna, što je 34,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupna zaračunata premija povećana je za 1 posto, na 980,1 milijun kuna, i to 0,7 posto u neživotnim osiguranjima i 4,9 posto u životnim osiguranjima.

Rast je nekoliko puta veći u životnim osiguranjima, u kojima je na ukupnom hrvatskom tržištu ostvaren pad premija od 0,5 posto', naglasio je Zrinušić.

Croatia osiguranje planira više od polovice prošlogodišnje dobiti isplatiti dioničarima. 'Prijedlog Uprave je da se prihvati preporuka Vlade', rekao je Zrinušić, dajući do znanja da će država kao većinski dioničar dobiti oko 28 milijuna kuna.

Tržišni udio Croatia osiguranja dosegnuo je 38,4 posto, dok je drugi po veličini udjela Allianz sa 11,1 posto. Ukupni prihodi CROS-a smanjeni su za 6 posto i iznose 632 milijuna kuna, a rashodi su smanjeni za 6,8 posto, na 612,7 milijuna kuna.

Grupa Croatia osiguranje, u čijem su sastavu 24 društva, u prva tri mjeseca 2011. godine povećala je premije za 2,1 posto, na 1,087 milijardi kuna, i to 1,8 posto u neživotnim i 4,9 posto u životnim osiguranjima. Ukupni rashodi grupe smanjeni su za 8,2 posto, na 757,7 milijuna kuna, što je rezultat daljnjeg provođenja mjera štednje i smanjenja troškova.

Uprava Croatia osiguranja predstavila je na današnjoj konferenciji i projekt dodjela financijskih potpora za 2011. godinu pod nazivom 'Prijatelj', za koje se već prijavilo oko 200 kandidata. Natječaj je otvoren do 15. svibnja, a potpore se dodjeljuju u ukupnom iznosu od 1,05 milijuna kuna za tri programska područja: humanitarno djelovanje, kultura i obrazovanje. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi