TEŠKA GODINA

Croatia Airlines 'izgubio' 94,2 milijuna kuna

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.11.2009 09:29
  • Objavljeno 18.11.2009 u 09:25
pleso croatia airlines zrakoplov

pleso croatia airlines zrakoplov

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Šuvar

Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine poslovao s neto gubitkom d 94,2 milijuna kuna, podatak je iz konsolidiranog financijskog izvještaja Croatia Airlinesa koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi

U istom prošlogodišnjem razdoblju neto gubitak Croatia Airlinesa iznosio je 22,2 milijuna kuna.

Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine prevezao 1,38 milijuna putnika, što je za šest posto manje u odnosu na 2008. godinu, a taj pad dodatno sadržava i značajan pad charter prodaje uzrokovan istovremenim strateškim provođenjem promjene poslovnog modela kompanije ka pretežito redovitom mrežnom prijevozniku manje izloženom sezonskim oscilacijama koje su uobičajene u charteru, kaže se u komentaru Uprave uz izvještaj.

Dodaje se da je pad prometa Croatia Airlinesa manji je u odnosu na aviokompanije u mnogim europskim mediteranskim državama, koje bilježe i dvoznamenkaste stope pada.

Uprava ističe da je s obzirom na ozbiljan utjecaj krize na turistički sektor i putovanja te smanjenje nivoa putničkog prometa i prijevoza tereta, Croatia Airlines tijekom godine proveo razne mjere racionalizacije i ušteda u poslovanju te odustao od investicija koje nisu vezane za osnovno poslovanje, održavanje i sigurnost s ukupnim planiranim efektom ušteda od približno 93,7 milijuna kuna na godišnjoj razini od čega je u prvih devet mjeseci ostvareno 75 milijuna kuna.

Prihodi od putničkog prometa Croatia Airlinesa u prvih devet mjeseci manji su za 18 posto u odnosu na plan i 17 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Istovremeno, prihodi od prijevoza tereta smanjeni su za 20 posto od planiranih te 27 posto od ostvarenih.

Svoju djelatnost domaći nacionalni avioprijevoznik obavljao je u prvih devet mjeseci ove godine uz pomoć flote u kojoj je osam zrakoplova Airbus od čega dva u operativnom najmu te 2 zrakoplova Q-400 u operativnom najmu. U lipnju su se floti priključili treći i četvrti zrakoplov Q-400 čime je kapacitet flote Croatia Airlinesa dosegao 1.480 raspoloživih sjedala.

Uključenjem trećeg i četvrtog zrakoplova Q-400 Croatia Airlines je nastavio projekt obnove flote kratkoga doleta, koji će biti završen sljedeće godine uključenjem još dva zrakoplova tog tipa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi