UNAPREĐENJE STARTUP EKOSUSTAVA

CRO STARTUP službeno počeo s radom, Hrvatska više nije jedina zemlja članica EU-a bez takve udruge

26.05.2022 u 11:47

Bionic
Reading

Nakon što su prije dva mjeseca predstavili inicijalnu ideju, službeno je s radom počeo CRO STARTUP, prva krovna nacionalna startup udruga osnovana s ciljem unapređenja hrvatskog startup ekosustava. Zahvaljujući inicijativi nekoliko ljudi, najviše udruge CISEx, Hrvatska više nije jedina zemlja članica Europske unije bez relevantne startup udruge, čije su daljnje ciljeve i planove u Algebrinu novom kampusu predstavili članovi upravnog odbora. Događanje je uključivalo mnoge ključne ljude hrvatske startup scene

Upravni odbor čine renomirana imena startup scene – Maja Brkljačić (AlgebraLAB), Mario Frančešević (CISEx/SeekandHit), Darko Jovišić (Robotiq.ai), Srđan Kovačević (Orqa), Nikola Pavešić (Infobip), Božidar Pavlović (Jackie agency), Marijana Šarolić Robić (Odvjetnički ured MSR) te predsjednica udruge Hajdi Ćenan (airt).

Podsjetimo, prije godinu dana, kada je Ćenan predstavljala hrvatske startupe pri EU, na inicijativu Mariye Gabriel, povjerenice Europske komisije, okupili su se predstavnici startup ekosustava svih 27 država članica EU-a da rasprave što je sve potrebno poboljšati i/ili promijeniti kako bi EU postao globalna pokretačka sila za startupe i u narednih se deset godina deseterostruko povećao broj jednoroga. Tada je Ćenan osvijestila to da je Hrvatska jedina zemlja članica koja nema takvu udrugu, što je bio povod za osnivanje CRO STARTUP-a.

'Hrvatska ima recept i sve sastojke za uspješnu startup priču, ali do 'torte' ima još koraka. Razgovarali u smo nekoliko navrata o udruzi, a glavna ideja i koncept krenuli su prije godinu dana, no potrajalo je otkad smo u ožujku predstavili udrugu. Država smo s dva jednoroga, što znači da imamo potencijala i trebamo ga poticati. Već imamo CISex i CroAI, usmjerene na različita područja, no trebala nam je udruga koja se fokusira isključivo na startupe i okuplja i njih i mentore. Okupili smo zato ljude iz različitih područja – od predstavnika uspješnih hrvatskih tvrtki i startupa, preko Maje Brkljačić Algebre, do naše Marijane Šarolić Robić, zadužene za pravna pitanja, kako bi startupi dobili sve na jednom mjestu', pojasnila je Ćenan i usput najavila mapiranje hrvatskog startup ekosustava kako bismo napokon znali njihov točan broj u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Ćenan, osim što je predsjednica udruge CRO STARTUP, suosnivačica tvrtke airt i potpredsjednica udruge CroAI, nova je članica uprave Europske startup mreže (ESN), što će Hrvatsku približiti najvažnijim startup temama i pitanjima.

'Pokažimo im gdje se ne spotaknuti'

Marijana Šarolić Robić iz Odvjetničkog ureda MSR mentorica je od 2013. godine i upravo je mentorstvo istaknula kao jedan od ključnih ciljeva udruge.

'Imamo ljude, resurse i želimo pomoći, pogotovo da mladim osnivačima startupa pokažemo gdje se ne spotaknuti i kako doći do investitora', rekla je Šarolić Robić.

Udruga se ne želi zadržavati samo u Zagrebu, već je cilj proširiti se u druge gradove, pa su tako dio njihova tima Nikola Pavešić (Infobip) iz Rijeke i Srđan Kovačević (Orqa) iz Osijeka.

'Jugoistočna Europa je u dobroj poziciji'

Božidar Pavlović iz Jackie agency rekao je da postoji nekoliko fondova, inkubatora i potencijalnih ulagača u Hrvatskoj, no u puno manjoj mjeri kada se usporedi s Europom i SAD-om, i do tisuću puta manje, ako ne i nekoliko tisuća.

'Regija ima potencijala. Globalizacija će usporiti i tvrtke i ulagači počet će tražiti nove prilike u drugim dijelovima svijeta, a jugoistočna Europa je u dobroj poziciji', naglasio je Pavlović.

Premda internet danas nudi puno informacija, nemoguće je naći sve, posebno one najvažnije kod pokretanja i vođenja startupa, što može biti jako stresno i zahtjevno, istaknuo je Darko Jovišić iz tvrtke Robotiq.ai.

'Zato trebamo podržavati jedni druge, što sada i možemo jednostavnije kroz udrugu. Prije smo bili izolirani, o izazovima i rješenjima razgovarali na privatnom ručku, a sada nas svatko može čuti. Ovako možemo voditi startupe kroz različite procese, objasniti im zašto negdje nisu uspjeli, dijeliti iskustva i savjete. U mom startupu su dva suosnivača. Da sam krenuo sam, ne bih uspio. Mentori većih startupa puno će značiti manjima', rekao je Jovišić.

'Naučili smo preživjeti bez podrške Vlade RH i bez puno novca, kapitala i investicija. Želimo i da naši startupi budu atraktivni i stranim investitorima, da im omogućimo širenje i na domaćem tržištu i u inozemstvu', rekli su članovi Upravnog odbora udruge CRO STARTUP. Složili su se naime da u Hrvatskoj postoji odličnih tvrtki i startupa, no da nedostaje podrška Vlade.

Takav slučaj nije u Estoniji, čiji startup ekosustav usko surađuje s državom i vladom, zahvaljujući čemu su jedan od najuspješnijih ekosustava, što je potvrdila Eve Peeterson, predstavnica estonskog startup ekosustava koja je na događanju udruge CRO STARTUP predstavila primjere dobre prakse u Estoniji, gdje su predstavnici tvrtki za estonsku vladu pripremili prijedlog kojim bi se startupi uvrstili u ekonomiju, nakon čega su dobili IT ministra.

Raznovrsan program i brojni govornici

Francesco Borgnosano iz gaming startupa Huddle prenio je publici razloge zašto su oni odmah otvorili sjedište u Americi, iako se čak 80 posto operacija odvija iz Hrvatske, i odmah se fokusirali na to tržište.

Hrvoje Ćosić iz Aircasha, Anto Širić iz sportreacta te Matija Žulj iz Agrivija su, u razgovoru s Majom Brkljačić, Cro Startup VP education i EU funds, prokomentirali koliko se toga promijenilo u zadnjih 10-ak godina i usporedili situaciju u pokretanju i vođenju startupa tada i danas.

Nakon panela o tri generacije hrvatskih startupa, Božidar Pavlović se dotaknuo teme financiranja, ali kroz prizmu promišljanja kada bi startupi trebali, a kada ne prihvatiti ponuđene uvjete, i što su neki ključni momenti o kojima treba razmišljati prilikom prikupljanja sredstava.

Daniel Ackermann iz Degordiana je, u razgovoru s Hajdi Ćenan, podijelio iskustva spin-offanja čak dva proizvoda iz postojećeg servisnog biznisa, koliko je različito voditi agencijski i priduktno orijentirani biznis te što su sve naučili iz pokretanja Mediatoolkita prije 10-ak godina i primijenili na pokretanje vrlo friškog Stethoscopea.

Saznali smo više i o crypto svijetu od Vedrana Vukmana iz Revuta, posebice što su to NFT-evi i kakvi se sve novi i neočekivani biznis modeli pojavljuju naslonjeni na tu tehnologiju.

Događanje je zaključeno temom, kako je bitno pokušati te, čak i ako se ne uspije, iskustvo i lekcije koje se time dobiju su neprocjenjive za neke buduće projekte. O tome je pričao Zijad Redžić iz Serengetija kojem neuspješno iskustvo pokretanja vlastitog startupa prije nekoliko godina sada neizmjerno koristi u poslu.