PREBIJANJE DUGOVA

Crkvi dionice Croatije vrijedne milijarde kuna?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon sedmogodišnje stanke Croatia osiguranje navodno je opet tema o kojoj će uskoro biti otvorena nova runda razgovara između kabineta premijerke Jadranke Kosor i izaslanstva Katoličke crkve, doznaje Poslovni dnevnik od izvora bliskog Banskim dvorima

Povod za obnovu razgovora, piše Poslovni dnevnik, dolazak je Svetog Oca, pape Benedikta XVI, najavljen za početak lipnja 2011.  Banski dvori trebali bi tom prigodom Benediktu XVI. prezentirati i listu (ne)ispunjenih obveza prema Crkvi a na tom popisu kao rezerva je i Croatia osiguranje.

Još 1998. potpisivanjem Ugovora o gospodarskim odnosima između Hrvatske i Svete Stolice Vlada se obvezala Crkvi vratiti imovinu nacionaliziranu nakon 1945. godine. Međutim, proces vraćanja oduzete imovine odvijao se izuzetno sporo. U četiri premijerska mandata od Mateše preko Račana do Sanadera, odnosno Kosor riješeno je manje od 30 posto potpisanih obveza.

Kako Ugovor sa Svetom Stolicom daje mogućnost da se neki objekti vrate u naturi, a za neke daju zamjenski ili novčana naknada tako su u jednom trenutku i dionice CO postale predmet razgovora i to nakon neuspjele privatizacije za kojom se posegnulo u proljeće 2002. godine.

Država je vlasnik 83 posto dionica CO i Crkvi je nudila kontrolni paket, 25 posto plus jednu dionicu. Iako su na Kaptolu opovrgavali razgovore o stjecanju portfelja CO upućeni izvori tvrdili su (i tada i danas) kako su to crkveni oci zapravo činili radi vlastite unutarnje nesloge.

Ako se ovoga puta doista postigne dogovor na relaciji Banski dvori - Kaptol, Crkva bi kroz udjel u CO mogla dobiti načelnu odštetu u visini oko milijardu kuna, te naravno godišnje i pripadajući udjel u dividendi, piše Poslovni dnevnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi