MJERE POMOĆI

Ćorić: Travanjski paket lišit će poslovanje poduzetnika bilo kakvih upitnika; javni sektor morat će se solidarizirati s privatnim ako kriza potraje

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 30.03.2020 20:02
  • Objavljeno 30.03.2020 u 19:58
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić za Dnevnik N1 govorio je o novim mjerama za pomoć gospodarstvu, koje hrvatska Vlada planira za travanj

"Travanjski paket učinit će poslovanje poduzetnika lišeno bilo kakvih upitnika. Osigurat će likvidnost i anticipirati učinke krize na domaće gospodarstvo dugoročnije", rekao je Tomislav Ćorić za N1, te dodao kako će o mjerama moći govoriti konkretnije kada premijer Andrej Plenković predstavi mjere iz travanjskog paketa.

Vlada je ta koja snosi odgovornost za mjere

"Što se tiče očekivanja, za razliku od svih društvenih komentatora, odgovornost za mjere snosi Vlada i one moraju biti dobro promišljene i adresirati probleme poduzetnika za budućnost. Poduzetnici su već sada imali odgodu plaćanja na određena davanja", kazao je Ćorić.

Kazao je i kako će se, potraje li kriza, javni sektor morati solidarizirati s privatnim.

"O ovoj krizi promišljamo kao krizi koja se kreira i sa stranje ponude i sa strane potražnje. Vlada radi na namirivanju likvidnosti, kako bi se recesija manje osjetila. U kratkom roku ne treba razmišljati o rezovima, no to treba adresirati u travanjskom paketu.

Ako kriza bude trajala duže, svi ćemo se morati solidarizirati s privatnim sektorom koji je sada najviše pogođen krizom.

Ako aspekti krize, odnosno rezultati krize, budu dugoročniji - svi segmenti društva trebaju se solidarizirati s onima koji su najpogođeniji krizom, pa tako i državni dužnosnici.

Razmišlja se o smanjenju dijela parafiskalnih nameta i oslobađanja od plaćanja parafiskalnih nameta u narednom periodu", rekao je Ćorić. Kazao je i kako je aktivacija državne imovine nešto je o čemu se razmišlja, ali da prodaja pojedinih poduzeća nije na stolu.

  • +109
  • +106

Zatvorene sve tržnice: Šibenik, Bjelovar, Zagreb, Sisak, Rijeka, Karlovac...

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

Predloženi članovi za upravu Ine odabrani na temelju iskustva

Vlada je donijela zaključak kojim Nadzornom odboru Ine predlaže imenovanje Nike Dalića, Barbare Dorić i Darka Markotića za članove Uprave, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju, na razdoblje od pet godina.  

"Od prvog tjedna ožujka do 21. ožujka imali smo otvoren javni natječaj za članove uprave Ine, a natječaj je zatvoren 23. ožujka. Obavljen je razgovor sa svima koji su zadovoljavali uvjete i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je procijenilo da su tri kandidata pokazala najbolji rezultat, i njih će Vlada predložiti nadzornom odboru Ine.

Dalić je skoro cijeli radni vijek proveo u Ini i njegov je odabir, kao i odabir drugih dvoje kandidata, baziran na rezultatima njihovog rada. Iza njih stoje životopisi i ono što su do sada učinili", rekao je Ćorić. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!