otkup dionica

Ćorić nakon sastanka s konzultantima oko Ine: Do kraja mjeseca ćemo sjesti s MOL-om

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2020 12:38
  • Objavljeno 10.06.2020 u 10:58
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada

Lazard je Savjetu za Inu predstavio preliminarno izvješće o dubinskom snimanju Ine, finalno se očekuje za oko mjesec dana, a do kraja mjeseca se očekuje i prvi sastanak s predstavnicima MOL-a, izvijestio je u srijedu ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je "zadovoljan odrađenim poslom".

"Savjet za Inu je primio danas prvo preliminarno izvješće o dubinskom snimanju od strane našeg konzultanta, Lazarda, u narednom razdoblju dobit ćemo i finalno izvješće, ono se očekuje u sljedećih mjesec dana. Ono što slijedi sada je intenzivna komunikacija s drugom stranom i u tom kontekstu očekujemo do kraja mjeseca prvi sastanak s mađarskim MOL-om", izjavio je Ćorić novinarima nakon sastanka Savjeta za Inu u Banskim dvorima.

Ministar je ocijenio kako su "zadovoljni odrađenim poslom", a premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade sastanak ocijenio "vrlo sadržajnim i kvalitetnim za daljnje korake i dobru stručnu i analitičku podlogu".

Plenković: Sastanak sadržajan i kvalitetan za daljnje korake

Premijer je članove Vlade izvijestio da je Lazard predstavio preliminarno izvješće, da se konačno očekuje tijekom srpnja, a da slijedi i nastavak razgovora s MOL-om.

"Ono što je bitno je da je za realizaciju ove transakcije potreban dogovor dviju strana. Mi nastavljamo s aktivnostima u smjeru koji smo odredili. Mi ćemo u tom kontekstu voditi računa o zaštiti interesa Hrvatske i naravno i interesa same kompanije. Prema tome, ovaj sastanak ocjenjujemo vrlo sadržajnim i kvalitetnim za daljnje korake i dobru stručnu i analitičku podlogu", istaknuo je Plenković na sjednici Vlade.

Ćorić: Izvješće jedan od koraka u procesu reotkupa Ine

Ministar Ćorić odgovarajući ispred Banskih dvora na upite novinara o sastanku nije želio ulazio u detalje preliminarnog izvješća koje su dobili, obrazlažući to činjenicom da Ina kotira na burzi te da to Vladi "sužava manevarski prostor".

Rekao je kako je u izvješću predstavljena preliminarna analiza svih triju segmenata poslovanje Ine, u tom kontekstu se razgovaralo o njihovoj uspješnosti te su dobivene i informacije o tome kako konzultanti, kroz čitav niz metodoloških pristupa, vide biznis Ine.

"Ovo izvješće je samo jedan od koraka u procesu reotkupa Ine", rekao je ministar, ponavljajući kako je finalno izvješće Lazarda dogovoreno za drugu polovicu srpnja.

Ćorić ističe da treba ići u otkup MOL-ovog udjela u Ini. "To je naše strateško opredjeljenje, na koje su se obvezali krajem 2016. godine. Mislim da je dobar put", poručio je.

Na konstataciju novinara treba li konzultant predložiti i eventualno traženje novog strateškog partnera za Inu, Ćorić je kazao "o tome u slijedećoj fazi", a o eventualnim modelima ne može govoriti.

"Realno je" nešto učiniti u sljedećih 18 mjeseci, proizlazi iz odgovora ministara Ćorića na upit je li, s obzirom na krizu i očekivani pad BDP-a u ovoj godini, kao i porast deficita i javnog duga, realno da se nešto napravi u sljedećih 18 mjeseci ili će se tada morati tražiti nova evaluacije.

Što se tiče povećanja ili nepovećanja javnog duga, to će, kaže ministar, ovisiti o narednoj fazi, ukoliko dođe do aranžmana s drugom stranom, "o tome hoćemo li u ovaj posao ići kao Republika Hrvatska ili ćemo sa strateškim partnerom ili partnerima".

"To je nešto o čemu će se razgovarati u narednom razdoblju. To su informacije koje vam u ovom trenutku mogu ponuditi. Što se tiče naših sljedećih razgovora, očekujem ih do kraja lipnja. Što se tiče cjelokupnog procesa, on će, ukoliko budemo išli u dobrom smjeru, trajati sigurno nekoliko sljedećih mjeseci", izjavio je Ćorić.

Upitan je li MOL-u uopće u interesu prodati svoj udio u Ini, Ćorić je odgovorio da će MOL svoj interes definirati u razgovorima.

Za otkup dionica Ine, odnosno dovršenje transakcije, kupac i prodavatelj se trebaju dogovoriti, ponovio je ministar u odgovoru na novinarska pitanja o procjenama Lazarda o vrijednosti Ine, što nužno ne mora značiti da je to cijena koju će eventualno tražiti MOL.

Inače, sastanak Savjeta za Inu, na kojoj su video vezom sudjelovali predstavnici Lazarda, održan je pod predsjedanjem premijera Plenkovića.

Savjet za Inu je Vladino savjetodavno tijelo, osnovano u siječnju 2017. godine, sa zadaćom davanja smjernica, poduzimanja mjera i aktivnosti te predlaganja Vladi odluka vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u Ini.

Mađarski MOL najveći je pojedinačni dioničar Ine u kojoj drži 49,1 posto dionica Ine (4.908.207 dionica), dok hrvatska država ima 44,8 posto (4.483.552 dionica), a privatni i institucionalni dioničari 6,1 posto (608.241 dionice).

Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

U travnju 2018. godine Vlada je odabrala konzorcij, u kojem su bili Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ), za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine.

Međutim, nakon što su se pojavili prijepori oko "shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, poglavito po pitanju tehničkih aspekata samoga angažiranja savjetnika", Vlada je 1. kolovoza 2019. za novog konzultanta odabrala englesko-francusku investicijsku banku Lazard.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!