ministar energetike

Ćorić: Memorandum između Ine i Janafa ne ugorožava državne interese, transformacija sisačke rafinerije je odlična

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 27.05.2020 15:28
  • Objavljeno 27.05.2020 u 15:06
Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u srijedu je izjavio da Memorandum o razumijevanju između Ine i Janafa ne ugrožava državne interese, a program transformacije sisačke rafinerije ocijenio je odličnim.

"Držim da je riječ o dokumentu koji ne da ne ugrožava interese Republike Hrvatske kao suvlasnika jedne i druge kompanije, već zapravo maksimizira njihov poslovni rezultat", izjavio je Ćorić novinarima nakon užeg kabineta Vlade, komentirajući memorandum kojim je dogovoren izvoz nafte sa sjevernih panonskih polja na preradu u Mađarsku.

Odgovarajući na upit novinara, rekao je da se iskorištenost kapaciteta riječke rafinerije na godišnjoj razini kreće od 70 do 80 posto, a sisačke između 20 i 30 posto, što u pravilu znači da tijekom godine ima faze kada radi i kada se gasi.

"Imajući na umu činjenicu da je rafinerijski biznis u posljednjih 10-ak godina na razini Europe prošao kroz restrukturiranje, pri čemu su ugašene 24 rafinerije na području Europe, te s druge strane da osim naše dvije rafinerije imate rafineriju u Mađarskoj, u Bosanskom Brodu, u Pančevu, koje opskrbljuju ta tržišta jer su im bliža i u tom kontekstu prihvatljivija, Ina je donijela poslovnu odluku da svoj rafinerijski biznis koncentrira prije svega na području Rijeke", kazao je ministar, koji predstavlja Republiku Hrvatsku u skupštini Ine te kroz Nadzorni odbor nadzire njeno poslovanje.

I ova odluka da na razini Siska dođe do transformacije je odlična, ocijenio je Ćorić. Ina je, naime, sredinom prosinca lani donijela konačnu investicijsku odluku o projektu obrade teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, ukupan iznos te investicije u modernizaciju riječke rafinerije je oko četiri milijarde kuna, a početak rada tog postrojenja očekuje se u 2023. godini.

Transformacijski program INA R&M Novi smjer 2023. također uključuje koncentriranje prerade sirove nafte u riječkoj rafineriji, kao i konverziju Rafinerija nafte Sisak u industrijski centar, koji će služiti kao baza za proizvodnju bitumena, što je projekt koji je odobren u ožujku 2019. godine, logistički centar te potencijalno proizvodnju maziva i bio rafineriju, ovisno o budućim investicijskim odlukama. Smjer transformacije Siska i koncentracija rafinerijskog biznisa u Rijeci već je započeo, naveo je ministar.

Odgovarajući na upit zašto se nafta ne prerađuje u Sisku nego šalje u Mađarsku, ministar je kazao da sisačka rafinerija, po podacima Ine, kreira gubitak od 200 do 250 milijuna kuna na godišnjoj razini. Dodao je i da je riječ o 600-tinjak tisuća tona nafte koja se prerađuje.

U vezi skorašnjeg izvješća koje će konzultantska kuća Lazard predočiti Republici Hrvatskoj vezano uz procjenu vrijednosti Ine, Ćorić je rekao da će RH poduzeti daljnje korake, razgovarati s drugom stranom o cijeni za koju misli da je realna za MOL-ov udio u Ini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!