POTICAJI ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Ćorić darežljiviji za sve koji žele pokrenuti posao

28.02.2017 u 14:00

Bionic
Reading

U srijedu stupaju na snagu nove mjere aktivne politike zapošljavanja koje bi, prema najavama ministra rada Tomislava Ćorića, trebale pomoći svakom od 240.000 nezaposlenih. Ove godine za poticanje zapošljavanja u proračunu je predviđeno 1,5 milijardi kuna, što je 300 milijuna kuna više nego lani

Nova aktivna politika zapošljavanja zasniva se na pojednostavljenju procedura i smanjenju administracije pa će tako umjesto dosadašnje 41 mjere redizajnirani paket imati samo devet mjera, a rješavanje svakog zahtjeva trajat će maksimalno 15 dana. 

Uz mjere obrazovanja i osposobljavanje na radnom mjestu, javne radove, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa te mjeru stalni sezonac o kojima je tportal pisao, Ćorićev paket sadrži i poticaje za samozapošljavanje.

Za nezaposlene koji odluče pokrenuti vlastiti posao povećavaju se poticaji, a dodatno se stimuliraju udruživanje poduzetnika i zapošljavanje.

Subvencija za samozapošljavanje povećana je s 25.000 kuna na 35.000 kuna, a ukoliko poduzetnik primi jednu ili dvije osobe na stručno zapošljavanje iznos poticaja penje se na 45.000 kuna. Pritom budući poslodavac više neće morati čekati šest mjeseci da bi mu se odobrila mjera stručnog osposobljavanja već će se ona moći aktivirati paralaleno s poticajima za zapošljavanje.

Ako mu posao dobro krene, novopečeni poduzetnik nakon godinu dana može zaposliti osobe na stručnom zapošljavanju i pritom iskoristiti pravo na potpore za zapošljavanje u visini od 30 do 75 posto bruto plaće.

U slučaju udruživanja poduzetnika u trgovačkom društvu svaki osnivač, ujedno i zaposlenik društva dobiva 35.000 kuna (maksimalni iznos je 140.000 kuna za 4 osobe).

Udruživanje u zadrugu stimulira se s maksimalno 175.000 kuna za maksimalno pet zadrugara koji pokreću biznis.