PREDSTEČAJNA NAGODBA

CONECO treba vratiti 170 milijuna kuna do 2021. godine

24.07.2013 u 19:46

Bionic
Reading

Dvotrećinskom većinom vjerovnici CONECO-a sklopili su predstečajnu nagodbu prema kojoj će svoja potraživanja od 170 milijuna kuna dobiti do 2021. godine

CONECO je tvrtka u vlasništvu varaždinskog Coninga koja se bavi projektiranjem, konzaltingom i inženjeringom u području zaštite okoliša, pa je tako bila angažirana i kod izgradnje zagrebačkog pročistača otpadnih voda.

Nakon što su Coningove tvrtke zapale u probleme, CONECO je neovisno o ostalima povezanim poduzećima pokrenuo predstečajnu nagodbu koja je završena u srijedu na varaždinskom Trgovačkom sudu.

Za nagodbu su bili predstavnici vjerovnika čija su potraživanja prelazila dvije trećine tražbina u svakoj od tri grupe vjerovnika: javna uprava i trgovačka društva, financijske institucije te ostali.

Od 170 milijuna kuna koliko vjerovnici potražuju od CONECO-a, daleko najviše otpada na financijske institucije, točnije tri banke: Erste, Zaba i Vaba banka.

Ove banke zajedno potražuju više od 150 milijuna kuna, od čega Erste 72 milijuna, ZABA 51 milijun te Vaba 30 milijuna. Tražbine vjerovnika iz prve grupe blizu su dva milijuna kuna, a ostalih vjerovnika 13 milijuna.

Za izmijenjeni plan poslovnog i financijskog restrukturiranja, koji je već podržan pred Nagodbenim vijećem, glasovali su nazočni predstavnici vjerovnika čija ukupna potraživanja iznose nešto više od 66 posto ukupnih tražbina u svakoj od tri grupe vjerovnika.

Tako će CONECO, sukladno prihvaćenoj nagodbi, sva dugovanja morati vratiti u šest godišnjih obroka i s počekom od dvije godine.

Poček će početi teći od dana objave rješenja o predstečajnoj nagodbi, dok će CONECO prvu ratu morati platiti tek nakon isteka jedne godine od završetka počeka, odnosno u kolovozu 2016. godine.

Rokovi dospijeća rata pobliže su definirani na inzistiranje predstavnice Vaba banke čiji prijedlog o dospijeću svih rata na naplatu u slučaju neplaćanja jedne rate ostali vjerovnici nisu prihvatili.

Upozorili su, naime, da je to suvišno budući da zakon u takvom slučaju predviđa stečaj. Osim toga, tijekom ročišta postavljeno je i pitanje što će na kraju biti od nagodbe s obzirom na pokretanje ocjene ustavnosti Zakona o predstečajnoj nagodbi.