UGROŽENO 27 PODUZEĆA

CMC obustavio isporuku plina sisačkim tvrtkama

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2012 15:18
  • Objavljeno 16.04.2012 u 15:09
Isključenje plina robnom centru Varteks na Trgu bana Jelačića

Isključenje plina robnom centru Varteks na Trgu bana Jelačića

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sime Sokota

Američki CMC, koji napušta sisačku željezaru, obustavio je danas isporuku plina za 27 tvrtki s gotovo 800 zaposlenih u sisačkoj Južnoj industrijskoj zoni, što za one tvrtke koje plin koriste kao glavni energent znači i obustavu proizvodnje

Obustava isporuke plina je bila najavljena, ali plinsku mrežu distribucije od CMC-a nitko nije preuzeo. Naime, još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, a i mreža je u vrlo lošem stanju i nužna joj je temeljita sanacija. Tehničkim je pregledom ustanovljeno kako mreža propušta na stotinjak mjesta, pa je njeno korištenje već postalo opasno.

Željezara je tvrtke u svom okruženju opskrbljivala i drugim energentima, ali je privremeno rješenje za distribuciju električne energije i vode ipak pronađeno.

Zbog zatvaranja plinske mreže najveću će štetu imati članice C.I.O.S. grupe Petra Pripuza. Tako je, primjerice, ljevaonica Felis produkti s 85 radnika, koja koristi plin kao glavni energent, obustavila proizvodnju čeličnih odljevaka.

Proizvodnja je obustavljena i u tvrtki Swisslion d.o.o., čije peći za proizvodnju jaffa biskvita koriste isključivo plin. Direktor Igor Lovreković kaže kako će zastoj trajati najmanje 15 dana, što će im prouzročiti golemi gubitak. Ta tvrtka proizvodi oko 100 tona jaffa biskvita na mjesec, čija je isporuka već ugovorena.

I tvrtka Applied Ceramics ugasila je peći za proizvodnju specijalne aluminijske keramike za proizvodnju mikroprocesora. Vlasnik tvrtke Darko Matt Sertić uložio je lani 4 milijuna dolara u najnoviji pogon, koji je sada morao obustaviti proizvodnju.

Moguće rješenje, barem privremeno, očekuje se od sutrašnjeg sastanka svih zainteresiranih u Ministarstvu gospodarstva. Upravo o rezultatima tog sastanka ovisi da li će Montcogim Plinara, lokalni distributer plina, preuzeti distribuciju plina za Južnu industrijsku zonu. Naime, taj koncesionar za opskrbu Siska plinom, upozorava na neriješene imovinsko-pravne odnose plinske mreže.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi