GREŠKA U DOZIRANJU

Cjepivo AstreZenece učinkovitije u manjim dozama, potrebno dodatno kliničko ispitivanje

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 27.11.2020 08:26
  • Objavljeno 27.11.2020 u 08:26
tportal

Izvor: EPA / Autor: DAN HIMBRECHTS

Pogreška u doziranju otkrila je da je cjepivo protiv COVID-19 AstreZenece i Oxforda učinkovitije kad ga se manje dozira

Vijest da je cjepivo koje razvijaju AstraZeneca i Sveučilište Oxford u prosjeku 70 posto učinkovito, ali može biti i do 90 posto učinkovito prvo je razveselila sve, a onda potaknula brojna pitanja. Naime, da cjepivo može biti i učinkovitije otkrilo se slučajno, kad je utvrđeno da je ispitanicima dano samo pola te potom cijela doza, piše Reuters, a prenosi Dnevnik.hr.

Znanstvena zajednica odmah je istaknula kako su vijesti o rezultatima ohrabrujuće, no i svoju sumnjuju u to da je samo ispitivanje provedeno po svim pravilima struke. S obzirom na to da bi takvi, nekonzistentni podaci, mogli naštetiti AstraZeneca u procesu odobravanja cjepiva, čini se kako ćemo na samo cjepivo morati još malo pričekati.

AstraZeneca će najvjerojatnije pokrenuti dodatna klinička ispitivanja kojima će proučavati učinkovitost cjepiva protiv COVID-19 korištenjem manje doze, rekao je šef AstraZenece Pascal Soriot za Bloomberg. Dodao je kako postoji mogućnost da njegova tvrtka pokrene potpuno novo kliničko ispitivanje s manjom dozom kako bi se utvrdilo zašto i kako je takva doza učinkovitija od pune doze.

Sad kad smo otkrili, ono što se čini kao, bolju učinkovitost, to moramo i potvrditi i zato nam je potrebna dodatna studija, dodao je Pascal.

Istaknuo je i kako bi se nova studija mogla brže provesti jer bi trebala manje ispitanika, s obzirom na to da je učinkovitost samog cjepiva već dokazana.

Iako neki stručnjaci smatraju da će to usporiti odobrenje samog cjepiva (i tako AstraZenecu staviti u nepovoljniji položaj u odnosu na Modernu i Pfizer), Soirot je uvjeren kako novo testiranje neće utjecati na odobravanje britanskih i europskih regulatora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!