posljedice virusa

Cijene hrane zbog pandemije pale na najniže razine u 17 mjeseci

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 04.06.2020 14:46
  • Objavljeno 04.06.2020 u 14:46
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: mar-fre / Alamy / Alamy / Profimedia

Cijene hrane najniže su od prosinca 2018. godine, priopćila je u četvrtak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), povezujući taj pad s pandemijom covida 19.

„Cijene prehrambenih proizvoda pale su u svibnju četvrti uzastopni mjesec, jer se čini da su zalihe velike, a potražnja slabi zbog usporavanja gospodarstva koje je pokrenula pandemija covida 19", priopćio je FAO.

FAO-ov indeks cijena hrane u prosjeku je u svibnju iznosio 162,5 bodova, što je za 1,9 postotnih bodova manje u usporedbi s prošlim mjesecom te označava najnižu razinu u 17 mjeseci.

U odnosu na travanj cijene mliječnih proizvoda pale su za 7,3 posto, žitarica jedan posto, biljnih ulje 2,8 posto te mesa 0,8 posto, navodi FAO.

Cijene šećera „nisu pratile trend“ te s porasle za 7,4 posto, zbog oporavka međunarodnih cijena sirove nafte te lošijeg uroda od očekivanog u Indiji i na Tajlandu, priopćila je agencija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!