glad i nestašica

Cijena pšenice i dalje divlja: Ni najava deblokade ukrajinskih luka ne ublažava crne prognoze

07.06.2022 u 19:37

Bionic
Reading

Cijena pšenice na svjetskim robnim tržištima opet je porasla, unatoč najavama Rusije da će deblokirati ukrajinske luke i dopustiti prijevoz žitarica Crnim morem. Novi pesimizam na tržištima izazvalo je poražavajuće FAO-ovo izvješće s prognozama o proizvodnji

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, a blokada njezinih isporuka nakon ruske invazije dovela je do velikih poremećaja u opskrbi i straha od nestašica.

Dodatnu nervozu na tržištu uzrokovale su odluke pojedinih velikih proizvođača, poput Indije, da zabrane izvoz pšenice kako bi zaštitili domaće tržište i osigurali hranu za svoje stanovništvo.

U moru loših vijesti ohrabrujuće je zazvučala jučerašnja najava Moskve da će deblokirati ukrajinske luke i dopustiti prolaz brodovima s oko milijun tona žita, najvećim dijelom namijenjenog afričkim zemljama. No iako je vijest o mogućoj deblokadi ukrajinskih luka trebala pridonijeti korekciji cijena, u ponedjeljak je ona za pšenicu na burzi u Chicagu skočila više od pet posto (na 10,9 dolara po bušelu).

Ohrabrujuće vijesti iz Ukrajine zasjenilo je lipanjsko izvješće Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), u kojem se predviđa prvi pad globalne proizvodnje žitarica u četiri godine za sezonu 2022./23., a s najgorim prognozama za pšenicu i rižu.

Negativne trendove potvrđuje i američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) te procjenjuje da će svjetska proizvodnja ove sezone iznositi 774,8 milijuna, što je za 4,5 milijuna tona manje nego u prošloj sezoni.

  • +13
Žetva pšenice Izvor: EPA / Autor: KHALED ELFIQI

Najveći proizvođači pšenice su Kina, Indija, Rusija, SAD, Francuska, Ukrajina, Australija i Kanada. Indija i Kina većinu proizvedene pšenice koriste za svoje tržište, a najveći izvoznici su Rusija, SAD, Kanada, Francuska, Ukrajina, Australija i Argentina.

Ove godine najviše je podbacila proizvodnja u SAD-u i Francuskoj. Ovogodišnja rana sjetva u SAD-u manja je zbog obilnih kiša koje su usporile radove, a u nastavku sezone suša i visoki ulazni troškovi utjecali su na smanjenje zasijanih površina, što je umanjilo izglede za dobru žetvu.

U Francuskoj su vremenske nepogode ugrozile žetvu. Proteklog vikenda tuča, jak vjetar i obilna kiša prouzročili su štetu na površinama zasijanim pšenicom u gotovo 65 francuskih departmana.

Štete se još procjenjuju, ali nema sumnje da će smanjeni urod dodatno srezati globalnu opskrbu, ionako konstantno pod velikim pritiskom zbog ruske invazije na Ukrajinu.