svečanost u rovinju

Četiri desetljeća ACI-ja: Od vizionarske ideje Veljka Barbierija do nautičke avangarde

09.11.2023 u 22:44

Bionic
Reading

Prigodnom svečanošću u Rovinju, u četvrtak navečer u sklopu Dana hrvatskog turizma obilježena je 40. obljetnica ACI-ja, a tom je prigodom istaknuto kako je kroz proteklih četiri desetljeća ACI stvarao nautičku avangardu i postavljao regionalne trendove

"Od vizionarske ideje Veljka Barbierija koja je postala stvarnost 1983. godine, preko izgradnje prvih 16 marina u rekordnom roku od samo 18 mjeseci, do današnje izgradnje ACI marine Rijeka kao najvećeg nautičkog projekta u povijesti RH, ACI je kroz svih 40 godina stvarao nautičku avangardu na ovim prostorima", istaknuli su čelnici ACI-ja.

Podsjetili su kako je prije točno četiri desetljeća Hrvatska ostvarila viziju jedinstvenog nacionalnog lanca marina koji je danas najveći takav na čitavom Mediteranu te ponosno nosi titulu regionalnog predvodnika nautičkog turizma.

"Kroz proteklih 40 godina, a posebice zadnjih nekoliko godina upravo je ACI d.d. imao krovnu ulogu prilikom razvoja i unaprjeđenja izvrsnosti infrastrukture i ponude hrvatskog nautičkog turizma, ali i turizma u cijelosti. Kroz čak 22 marine svog sustava, s 23. u najavi, nacionalni nautički lanac povezuje najljepše destinacije Jadrana, a osluškivanjem potreba nautičara, bogatom ponudom te kontinuiranim ulaganjima, ACI sustavno jača položaj Hrvatske u samom svjetskom vrhu nautičkog turizma", poručio je predsjednik Uprave ACI d.d. Kristijan Pavić.

Dodao je kako ACI u svom sustavu broji ukupno 22 marine strateški raspoređene po cijelom Jadranu, od Umaga na sjeveru do Dubrovnika na jugu. "Sezona je bila više nego dobra, nautičari su ostali vjerni Hrvatskoj i možemo biti zadovoljni ostvarenim rezultatima", poručio je Pavić.

  • +32
Četiri desetljeća ACI-ja Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver novinarima je izjavio kako je ova kompanija sa svojim djelovanjem u proteklih 40 godina doprinijela da Hrvatska postane svjetska top nautička destinacija.

"S time smo jako ponosni, ali ono što nas veseli je činjenica da ACI radi puno na novim investicijama, među zadnjima je bila upravo u Rovinju, dok se trenutno radi na jednom velikom projektu odnosno na izgradnji nove marine u Rijeci. Osim toga, možemo se pohvaliti prelaskom na obnovljive izvore energiju te ulaganje u digitalizaciju", poručio je Bilaver.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'