VOJNA INDUSTRIJA

Češka Zbrojovka preuzima legendarni američki Colt za 220 milijuna dolara

12.02.2021 u 10:58

Bionic
Reading

Češki proizvođač oružja Zbrojovka objavila je u četvrtak da preuzima američki Colt za 220 milijuna dolara u nastojanju jačanja pozicije na američkom tržištu, javlja Reuters

Grupa Zbrojovka s brendovima Zbrojovka, Dan Wesson i Brno Rifles već je prisutna u SAD-u, a trenutno gradi novu tvornicu u Little Rocku u Arkansasu.

Nakon pripajanja Colta, češka grupa imat će prihod veći od 500 milijuna američkih dolara. Zbrojovka će za 100 posto dionica u Colt Holdingu, majci Colt’s Manufacturing Company i kanadske podružnice, isplatiti 220 milijuna dolara i odgovarajući broj novoizdanih dionica kompanije ako se ostvari planirana razina dobiti (EBITDA) do 2023. godine.

Preuzimanje američkog brenda sa 175-godišnjom tradicijom, koji je iz bankrota izašao 2016. godine, trebalo biti biti okončano u drugom tromjesečju ove godine. Transakcija će se financirati gotovinom prikupljenom nedavnom javnom ponudom dionica i potencijalnom emisijom obveznica.

'Ovim strateškim potezom Zbrojovka će steći značajne proizvodne kapacitete u SAD-u i Kanadi te značajno proširiti svoju globalnu bazu kupaca', ističu u češkoj kompaniji, dodajući kako je Colt bio tradicionalni dobavljač češke vojske i policije.