POSTIZBORNI PLIJEN

Čeka li šefove državnih poduzeća Radmanova sudbina?

27.04.2016 u 09:38

Bionic
Reading

Goran Radman, bivši direktor HRT-a prvi je na svojoj koži osjetio kadrovsku politiku nove Vlade. Nakon što je smijenjen Radman, za pozicije u upravama sigurno su se zabrinuli i vodeći ljudi ostalih javnih poduzeća, poput Hrvatske lutrije, Hrvatskih šuma, Voda i HEP-a. Još uvijek nije jasno koja će stranka dobiti koje tvrtke, no nagađa se da Most na čelu s Božom Petrovom želi Inu, HEP, Janaf te šume i vode

Time bi HDZ-u i ostalim koalicijskim partnerima ostali gubitaši – Hrvatske ceste i autoceste te Hrvatske željeznice, a u igri su još i Petrokemija, Jadroplov i slične, manje poželjne udavače koje su opterećene gubicima.

Prije nego Domoljubna koalicija i Most počnu s kadrovskom rošadom, u Vladi se itrebaju dogovoriti kako će imenovati direktore javnih poduzeća.Primjerice, u Mostu su tijekom predizborne kampanje stalno ponavljalikako će se direktori državnih poduzeća birati javnim natječajima.Ponovio je to nedavno i šef Mosta Božo Petrov apelirajući naprofesionalizaciju menadžmenta. HDZ-ov saborski zastupnik i bivšiministar financija Ivan Šuker istovremeno je rekao kako će se direktoriimenovati političkim putem.

Esad Čolaković, glavni menadžer u CROMA-i, rekao je za tportal kako Vlada na javne tvrtke ne smije gledati kao postizborni plijen. Čolaković se zalaže za profesionalizaciju menadžmenta i biranje uprava javnim natječajima

'Pitanje je kakvi su odnosi snaga u Vladi, ako se javna poduzeća nastave dijeliti, onda to samo slučajno može uroditi dobrim kadrovskim rješenjima. Ako se žele provesti reforme i dignuti stope raste, onda to ne možemo napraviti samo s privatnim sektorom jer pola BDP-a generira država. To itekako zavisi o tome kako će se voditi javna poduzeća kojima se više ne smije licitirati', rekao je.

Napominje kako je ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću i Boži Petrovu u ime CROMA-e poslao pismu u kojem podupire stav da se menadžere bira javnim natječajima i ponudio svoju profesionalnu pomoć, no na pismo koje je poslao prije dva tjedna još uvijek nitko nije odgovorio.

Jedna je od tvrtaka pod državnom kontrolom i koprivnička Podravka. Na njezinu je čelu SDP-ovac Zvonimir Mršić, a kao njegov nasljednik spominje se šef HDZ-ova odbora za gospodarstvo i profesor na ekonomskom fakultetu u Zagrebu Marko Kolaković, koji je ujedno i najglasniji kritičar Podravkine poslovne politike. Kao potencijalni šefovi Podravke spominju se i Marin Pucar, sadašnji direktor Zvečeva te Stanislav Biondić iz Belupa.

Jedno od najvećih i najvažnijih javnih poduzeća, HEP, u mandatu vlade Zorana Milanovića bio je utvrda HNS-a. HEP sada vodi Perica Jukić, nestranačka osoba koja je zamijenila Tomislava Šerića. Prije Šerića, HEP je vodio HNS-ov Zlatko Koračević. HNS-ov je i Janaf, kojeg vodi Dragan Kovačević i kojem je na polovici Milanovićeva mandata direktorska pozicija bila ugrožena zbog žestokog kritiziranja tadašnjeg ministra financija Slavka Linića.

Kovačević je s Janafom u 2015. ostvario najbolje poslovne rezultate u povijesti; prihodi te tvrtke iznosili su 726 milijuna kuna te su porasli 48 posto u odnosu na godinu ranije. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li taj rezultat biti dovoljno jak argument kako bi Kovačević ostao na čelu Janafa ili su u Mostu već našli njegovu zamjenu.

Nestranačka osoba, Ivan Pavelić, vodi Hrvatske šume. Iako Pavelić nije član SDP-a, vrlo je blizak prijatelj bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Pavelić je u svojem mandatu otpustio oko 600 zaposlenika i povećao dobit tvrtke na 150 milijuna kuna u 2014. U HDZ-u nemaju puno dobrih riječi za Pavelića, nekoliko su ga puta prozivali za nepotrebno zapošljavanje SDP-ovaca.

Pod istim optužbama našao se i Danijel Ferić, direktor Hrvatske lutrije. Ferića je Večernji list svojevremeno prozvao za nezakonito zapošljavanje SDP-ovaca, a Lutriju prozvao 'zavodom za zapošljavanje'. Hrvatska lutrija u 2015. ostvarila je rekordnu dobit prije oporezivanja od 42 milijuna kuna, uz godišnji prihod od 476 milijuna kuna.

Pitanje je hoće li i na čelu HŽ infrastrukture ostati nestranačka menadžerica Renata Suša, koja je tu tvrtku preuzela sredinom 2014. Suša je u međuvremenu postala i potpredsjednica Europske zajednice željeznica. Pri kraju je svog mandata i SDP-ov Ivica Plišić, predsjednik Uprave Hrvatskih voda. Hrvatske vode, baš kao i Šume vrte godišnji promet od oko dvije milijarde kuna.