ANALITIČARI O IZVJEŠTAJU EK

Čačić neće odustati od Ine, ali neće ni Europa

radimir čačić sjajna

radimir čačić sjajna

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kritika Europske komisije nije obeshrabrila hrvatsku vladu oko imenovanja Radimira Čačića i Slavka Linića u NO Ine. Dvojica političkih analitičara za tportal su komentirala Vladino inzistiranje oko ulaska ministara u Inu, upozoravajući da manevarskog prostora gotovo da nema. Prema europskim kriterijima, radi se o sukobu interesa, a pod krinkom obrane nacionalnog interesa u Ini samo mogu naštetiti nacionalnim interesima, prolongirajući ulazak Hrvatske u EU

Poruku Europske komisije da su srušili kriterije koji su omogućili zatvaranje poglavlja 23, odnosno da smo ih izigrali, u Vladi su primili – neobično neustrašivo, s obzirom na to da žele članstvo u EU. Unatoč negativnoj ocjeni kluba zemalja u koji želimo ući, Linić i Čačić i dalje se smatraju čuvarima nacionalnog interesa u Ini, a ministrica vanjskih poslova pokušat će uvjeriti EU da prihvate hrvatske argumente, iako se imenovanje političara u nadzornim odborima državnih poduzeća u europskoj pravnoj stečevini smatra sukobom interesa.

'Objašnjenje Vesne Pusić da će to Europa razumjeti je smiješno. Europski kriteriji postoje i ne možemo se praviti da je drugačije. Za domaću publiku inzistiranje na tome ime posebnu težinu jer se radi o Ini, u kojoj je suvlasnik mađarski Mol, a Čačiću se sudi zbog prometne nesreće u Mađarskoj, pa se pojavljuju špekulacije da će umjesto brige o državnom interesu, zapravo spašavati sebe od sigurne kazne. Bez obzira na to kakva bude, za takvu prometnu nesreću, sigurno će biti neka kazna koja će ga eliminirati iz politike', komentirao je za tportal analitičar Jaroslav Pecnik

Takvim se inzistiranjem stvara dojam da se nešto kombinira i radi na mala vrata, pa Vlada ispada nekoordinirana i nekompetentna od toliko malih autoogolova, smatra Pecnik.

Za njega nema sumnje, inaćenje Milanovićeve Vlade može prolongirati ulazak Hrvatske u EU jer ugovor o pristupanju moraju potvrditi zemlje članice, koje mogu postaviti pitanje zašto se ne držimo europskih kriterija. Dovoljno je da se najmanja zemlja članica zainati, pa da se prolongira ulazak Hrvatske.

I za Davora Gjenera je ustrajanje na ovoj odluci preriskantna igra. 'Hrvatska se neće moći poigravati s rješenjem koje EK ne prihvaća. Poruka EK je poslana, nacionalni interesi se mogu štititi u tim kompanijama i bez da ministri sjede u NO. Pretpostavljam da će na kraju Vlada ipak popustiti', kazao je Gjenero za tportal, podsjećajući da čak i nakon što postanemo članica EU postoji mehanizam gdje nas u slučaju odstupanja od europske pravne baštine nakon dvije opomene, šalju na Sud Europskih zajednica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi