tržište kapitala

Burza tjedan zaključila u crvenom, promet oslabio

Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Rawpixel / Alamy / Alamy / Profimedia

U petak je na hrvatskom tržištu kapitala prevladalo loše raspoloženje, a likvidnost oslabila, dok su objave poslovnih rezultata ponovno bile glavni burzovni pokretač

Zagrebačka burza je tjedan zaključila u negativnom tonu, s obzirom da su svi dionički indeksi u petak izgubili na vrijednosti.

CROBEX je kraj dana dočekao na 1.830,19 bodova, što predstavlja dnevni pad za 0,49 posto. I cijeli tjedan je završio u crvenom, i to nakon što su prethodna tri bila pozitivna, izgubivši nešto više od jedan posto.

Iako je veliki broj kompanija objavio svoje poslovne rezultate, likvidnost tržišta je oslabila u odnosu na prethodni dan te je ukupni dionički promet iznosio svega 5,6 milijuna kuna.

Najlikvidnije izdanje s prometom od 792 tisuće kuna su bile dionice Turisthotela, koje su rastom od 2,74 posto na jednogodišnji maksimum od 3.000,00 kuna nadoknadile sve gubitke iz post-COVID razdoblja.

S prometom većim od 600 tisuća kuna su slijedile dionice Hrvatskog Telekoma, i to uz pad cijene za 0,55 posto na 179,50 kuna, što je njihova najniža cijena ove godine, te dionice Podravke, koje su zaključile bez pomaka na 502,00 kuna.

Dobre izvedbe među likvidnijim izdanjima imale su dionice Ingre i Lošinjske plovidbe, oba izdanja s cjenovnim skokom većim od šest posto, zatim dionice Končara D&ST, koje su porasle za dodatnih 5,06 posto te Optima Telekom i HPB s dobicima većima od dva posto.

S druge strane, dionice Dalekovoda su potonule više od šest posto, Tankerska Next Generation izgubila 4,55 posto, a dionice Valamar Riviere pojeftinile za 2,22 posto.

Dobitnik dana Granolio +16,43% 32,60

Gubitnik dana Maraska -26,85% 109,00

CROBEX -0,49% 1.830,19

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!