TRŽIŠTE KAPITALA

Burza ponovno u crvenom, gubitnik dana Dalekovod

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala zaključilo je tjedan u negativnom tonu, gdje je CROBEX oslabio 0,5 posto, dok je uži indeks CROBEX10 ostao gotovo nepromijenjen (+0,01 posto)

Sektorske dobitnike je predvodio indeks sektora industrije koji je ojačao 0,8 posto, dok je daleko najgoru izvedbu imao građevinski sektor čiji je indeks potonuo 24,1 posto, povezano prije svega s padom dionice Dalekovoda (59,1 posto uz promet od 1,3 milijuna kuna) pod pritiskom objave prijedloga modela financijskog restrukturiranja.

Kraj tjedna je donio skromnu likvidnost i promet od svega 5,9 milijuna kuna, što je najniži promet u posljednja tri tjedna.

Najlikvidnija je bila dionica Atlantske plovidbe, s 1,4 milijuna kuna prometa i padom cijene od 1,3 posto, nakon tri dana rasta. Aktivno se trgovalo i ranije spomenutom dionicom Dalekovoda dok su ostala izdanja imala promete do pola milijuna kuna.

Uvjerljivi gubitnik dana je već ranije spomenuto izdanje Dalekovoda, a od preostalih vrijedi istaknuti dionice Ingre i Alpha Adriatica, koje su izgubile 8,2 i 7,1 posto na vrijednosti.

Na strani dobitnika odskače dionica Varteksa sa skokom od 7,1 posto, ali uz vrlo skroman promet od svega 6 tisuća kuna. Dobru izvedbu su još imale i dionice Luka Ploče i Croatia osiguranje, koje su ojačale 4,8 i 4,7 posto.

Dobitnik dana: Varteks +7,06% 9,10

Gubitnik dana: Dalekovod -59,14% 2,37

CROBEX: -0,52% 1.943,60