skupština HGK

Burilović: Ne treba nam nekritičko jednoglasje, već konstruktivni dijalog

 • Autor: N. S./Hina
 • Zadnja izmjena 13.06.2018 14:14
 • Objavljeno 13.06.2018 u 14:14
Luka Burilović, predsjednik HGK

Luka Burilović, predsjednik HGK

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HGK

'Svi smo svjesni koji problemi tište naše gospodarstvo i naše društvo u cjelini. Nije ih potrebno unedogled ponavljati. S pozicije čelnika krovne kuće hrvatskoga gospodarstva želim istaknuti da ne dvojim da svi društveni akteri, sve razine naše vlasti, i svi mi imamo jedan jedini zajednički interes, a to je prosperitet Hrvatske. Naše vizije o tome kako do toga doći ne moraju biti iste. Nije nam potrebno nekritičko jednoglasje već nam je potreban konstruktivni dijalog. I upravo takav dijalog bit će ilustracija zrelosti našeg društva', istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na 8. sjednici Skupštine HGK.

„Rad Komore bit će fokusiran na zajedničke probleme i njihovo rješavanje. Još snažniji naglasak stavit ćemo na promociju vaših tvrtki i proizvoda na inozemnim tržištima. Nudit ćemo rješenja za vaše probleme i inzistirati kod kreatora politika na njihovu uklanjanju odnosno prihvaćanju prijedloga gospodarstva. Snažno ćemo se zalagati za brže i odlučnije provođenje potrebnih mjera – posebice za daljnje rasterećenje troška poslovanja i rada“, poručio je Burilović, dodavši kako HGK intenzivno radi na implementaciji dualnog obrazovanja te da Komora svoje kapacitete za mentoriranje i pomoć nudi nadležnim tijelima.

„Mi od tog projekta nećemo odustati, unatoč svim teškoćama“, kazao je, istaknuvši važnost premještanja Centara kompetencija iz škola u tvrtke kako bi učenici mogli lakše odrađivati konkretnu praksu i stjecati relevantna znanja.

U sklopu Skupštine prezentirani su novi projekti HGK Digitalna komora i poslovni portal Gospodarska mreža. Digitalna komora je jedinstvena informacijsko-komunikacijska platforma sa sedam novih e-usluga koje će ubrzati komunikaciju i unaprijediti odnose Komore s članicama. „Digitalizirat ćemo izdavanje dokumenta za javne ovlasti te omogućiti još aktivnije sudjelovanje gospodarstvenika u kreiranju i promjeni zakonodavnog okvira, također ćemo učiniti dostupnijima potencijalne izvore financiranja te omogućiti kvalitetniju promociju proizvoda i usluga hrvatskih gospodarstvenika. Provedba projekta označava i digitalnu transformaciju poslovanja Komore, čime će se HGK potvrditi kao vodeća gospodarska asocijacija u okruženju“, naglasio je Burilović. Ukupna vrijednost ovog projekta je preko 28 milijuna kuna, a sufinanciran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prihvaćen je Prijedlog Odluke za sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta“ za koji su HGK su od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 7.5 milijuna kuna.

Na Skupštini je također je prihvaćeno Izvješće o poslovanju Hrvatske gospodarske komore za 2017. godinu i prijedlog Plana o izmjenama i dopunama plana gospodarenja nekretninama HGK.

 • +17
 • +14

Dodjela nagrada Zlatna kuna najboljim tvrtkama i gospodarstvenicima po izboru HGK-a

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 3

Prikaži sve
 • kepcica

  13.06.2018 14:53

  Recite to i politicarima, oni ne znaju sta je konstruktivan dijalog. Balkan.

 • radovan1959

  13.06.2018 22:11

  Luku za predsjednika

 • sanla

  13.06.2018 14:51

  treba ucenicima praksa a treba ih znat i zadrzat tu kad zavrse

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi