udarac pandemije

Bundesbank osjetno snizio prognoze za njemačku ekonomiju: 'Snažan je gospodarski zamah odgođen'

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 17.12.2021 14:57
  • Objavljeno 17.12.2021 u 14:57
Guverner središnje banke Njemačke Jens Weidmann

Guverner središnje banke Njemačke Jens Weidmann

Izvor: EPA / Autor: JENS SCHLUETER

Njemačko gospodarstvo porast će ove godine samo 2,5 posto, objavila je središnja banka u petak, osjetno snizivši procjenu zbog teškog udarca koji su industriji zadali problemi u nabavi

U lipnju Bundesbank je rast gospodarstva u ovoj godini procijenio na 3,7 posto.

U idućoj godini aktivnosti bi po najnovijim izračunima središnje banke trebale porasti 4,2 posto, za puni postotni bod slabije no što su bili očekivali ljetos.

"Snažan je gospodarski zamah odgođen", zaključio je guverner Bundesbanka na odlasku Jens Weidmann, navodeći kao glavne razloge pandemiju i uska grla u opskrbi.

Potrošnja kućanstava naglo će porasti početkom iduće godine jer će građani još neko vrijeme trošiti veći dio raspoloživog dohotka no što su običavali prije pandemije, rekao je njemački guverner.

Do kraja 2022. trebali bi biti ublaženi i problemi u opskrbi, što bi potaknulo izvoz, glavni pokretač njemačkog gospodarstva.

Rast bi se tako trebao normalizirati 2023. godine, uz procijenjenu stopu rasta od oko 3,2 posto, što je gotovo dvostruko više no što su u Bundesbanku prognozirali u lipnju.

Inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) trebala bi ove godine iznositi 3,2 posto, što je za 0,6 postotnih bodova viđe no što je središnja banka prognozirala u lipnju.

U idućoj godini trebala bi porasti na 3,6 posto i biti točno dvostruko veća no što je Bundesbank prognozirao na početku ljeta.

Stope inflacije u drugoj polovini ove godine osjetno su više, između ostalog, i zbog niske poredbene osnovice u drugoj polovini prošle godine kada je vlada privremeno snizila stope PDV-a kako bi potaknula potrošnju.

Početkom ove godine vratila ih je na pretkriznu razinu, što znači da taj faktor neće utjecati na brojke u idućoj godini.

Bundesbank podsjeća da su cijene energenata i sirovina snažno porasle na svjetskim tržištima, prognoziravši i da će kompanije prenijeti veće troškove poslovanje, povezane s uskim grlima u opskrbi, na potrošače.

Snažna potražnja istodobno će im omogućiti da povećaju zaradu, dodaje Bundesbank.

Među faktorima koji će poticati inflaciju izdvojili su i povećanje plaća, snažno gospodarstvo i troškove zelene tranzicije industrije.

U 2023. i 2024. inflacija bi se po njihovim procjenama trebala stišati i kliznuti na 2,2 posto, blizu razine koju cilja Europska središnja banka (ECB).

Weidmann je izrazio tradicionalnu njemačku zabrinutost zbog inflacije. "U eurozoni u cjelini prevladavaju rizici pojačane inflacije. Monetarna politika ne bi ih smjela zanemariti i mora ostati na oprezu", zaključio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!