podaci dzs-a

Broj izdanih građevinskih dozvola u listopadu porastao za 21,2 posto

14.12.2018 u 08:35

Bionic
Reading

U listopadu je u Hrvatskoj izdano 1.017 građevinskih dozvola, što je 21,2 posto više u odnosu na isti mjesec lani, dok je vrijednost radova predviđena tim dozvolama porasla za 59,5 posto, na 3,3 milijarde kuna, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Nakon što je od travnja do srpnja ove godine bilježen četveromjesečni kontinuitet pada broja izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini, u posljednja se tri mjeseca ponovno bilježi rast koji je kulminirao u listopadu bilježeći najviša ovogodišnja ostvarenja, ističu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) napominjući kako je u listopadu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, zabilježen povratak na dvoznamenkaste stope rasta.

Iz HGK također ističu kako je u listopadu, prvi puta nakon prosinca 2009. godine, zabilježeno da se u jednome mjesecu izda više od tisuću dozvola.

Prema vrstama građevina, 83 posto, odnosno 845 dozvola u listopadu izdano je za zgrade, a 17 posto, odnosno 172 dozvole za ostale građevine, pokazuju podaci DZS-a.

Statistika također pokazuje da je na godišnjoj razini broj građevinskih dozvola za zgrade povećan za 18,5 posto, a za ostale građevine za 36,5 posto.

Dozvolama izdanim u listopadu predviđena je vrijednost radova od ukupno 3,3 milijarde kuna, što je 59,5 posto više nego u listopadu lani.

Pritom je dozvolama izdanim za zgrade predviđena vrijednost radova od 2,1 milijardu kuna, što je 31 posto više nego lani, a vrijednost radova kod ostalih građevina porasla je za 155 posto, na 1,2 milijarde kuna.

Prema vrstama radova u listopadu je 73,5 posto dozvola ili 747 dozvola izdano za novogradnju, a 26,5 posto ili 270 dozvola za rekonstrukcije.

Kumulativni podaci za prvih deset mjeseci ove godine pokazuju da je u tom razdoblju izdano 7.822 građevinskih dozvola, što je za 0,7 posto više nego u istom razdoblju lani.

  • +13
Građevinska firma Tehnika Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Pritom je za zgrade izdano 6.530 dozvola, ili 1,8 posto više nego u prvih deset mjeseci prošle godine, dok su za ostale građevine izdane 1.292 dozvole, što je 4,9 posto manje. 

Na temelju dozvola izdanih u deset mjeseci predviđena je vrijednost radova u iznosu od 23,2 milijarde kuna, ili 12,5 posto više nego lani.

Pritom, zabilježen je pad vrijednosti radova na zgradama, za pet posto, na nešto više od 14 milijardi kuna, dok se kod predviđene vrijednosti radova na ostalim građevinama bilježi porast za 56,8 posto, na 9,2 milijarde kuna.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u prvih deset mjeseci ove godine predviđena je gradnja 9.773 stanova, što je za 300 stanova više nego u istom razdoblju lani.

U HGK očekuju da će i ovu godinu u cjelini obilježiti rast broja izdanih građevinskih dozvola, premda usporenijom dinamikom nego prethodne godine.

Rast bi se, kako navode, trebao nastaviti u narednoj godini, što potvrđuju i podaci iz HGK-ove ankete rađene u okviru istraživanja Eurochambresa o poslovnim očekivanjima poduzetnika u 2019. godini, prema kojoj 38,8 posto poduzetnika planira povećati razinu svojih investicija u odnosu na ovu godinu, 46,2 posto njih zadržat će postojeću razinu investiranja, a tek 15 posto očekuje smanjenje investicijskih ulaganja.