DVA TANKERA

Brodotrogir kreće s gradnjom brodova

11.09.2013 u 13:45

Bionic
Reading

Trogirsko brodogradilište Brodotrogir se nakon dugog procesa privatizacije po svemu sudeći konačno pokreće i nastavlja s proizvodnjom i gradnjom brodova. Najavljen je početak gradnje dva kemijska tankera za vlastitu brodarsku tvrtku

Mada u proteklim ljetnim mjesecima zbog pratećih aktivnosti u procesu privatizacije brodogradilišta na navozima nije bilo uobičajeno dinamično i dvije trećine radnika su bile poslane na čekanje, sada je najavljeno njihovo postepeno vraćanje u proizvodnju.

U brodogradilište je upravo stigao prvi dio čelika za gradnju dva kemijska tankera. Inače, navedena dva tankera koje gradi brodarska tvrtka Brodotrogir već imaju dogovoren posao za idućih osam godina. Njihova nosivost je 50 tisuća tona. Sukladno fazama i dinamici gradnje na trogirskim navozima, sukcesivno će se na posao vraćati i radnici s čekanja. To će ujedno značiti i kraj neizvjesnosti za zaposlene u tvrtci koji su na čekanju imali i umanjene plaće. Trenutno, u škveru se radi na manjim remontnim poslovima na platformi Zagreb 1 i na nekoliko manjih plovila.

Nakon završetka procesa privatizacije, najavljeno je da će od 1170 zaposlenika Brodotrogira nastaviti raditi njih oko 900. Do prije nekoliko dana, oko 350 ljudi je bilo na redovnim poslovima pripreme u projektnim uredima, na remontu i održavanju te u dežurnim službama. Za otpremnine i zbrinjavanje 270 radnika koji su prema planu restrukturiranja višak, Vlada RH je iz državnog proračuna odobrila iznos od 50 milijuna kuna.