dobre brojke

Brnjac: U deset dana od kad su nas Austrijanci maknuli s popisa visokorizičnih, sektor turizma je uprihodovao 50 milijuna eura

04.06.2021 u 19:37

Bionic
Reading

O tome kakva nas turistička sezona čeka ove godine, ali i kako napreduje cijepljenje turističkih djelatnika za RTL-ov Dnevnik govorila je ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Brnjac se upravo vratila iz Atene gdje je Hrvatska izabrana u Izvršno vijeće Svjetske turističke organizacije. 'To je velika čast prvenstveno za Hrvatsku zato što je upravo Izvršno vijeće ono koje dogovara što će se i priprema rad Svjetske turističke organizacije. Samim time, utječe i na politike, što se događa', komentirala je za RTL.

Kaže da nije iznenađena dobrim početnim rezultatima sezone jer smo domaću zadaću odradili vrlo dobro počevši od projekta Stay safe in Croatia koji je napravljen u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ).

Što se cijepljenja turističkih radnika tiče, Brnjac kaže da imamo jako dobre brojke - cijepljeno je preko 60 posto svih radnika.

Podsjetila je i da je s austrijskom ministricom turizma razgovarala o tome kako olakšati turistička kretanja te je njihova odluka da nas stave na zelenu listu donesena nakon tog sastanka 10 dana prije očekivanog.

'Prema Hrvatskoj udruzi turizma, nekakvi proračuni i izračuni su da smo sa tih 10 dana prihodovali nekih 50 milijuna eura od turističkog sektora', poručila je.

Upitana ima li Hrvatska u ovom trenutku uopće konkurenciju, poručila je: 'Prema onome što smo čuli na sastanku koji smo održali na 66. sastanku Svjetske turističke organizacije i komentarima mojih kolega, mislim da smo napravil izuzetno dobar posao što potvrđuju i brojke. Hrvatska je od danas i za Njemačku na zelenoj listi, što znači da njihovi turisti kada se vraćaju više ne moraju ići niti u karantenu niti je potrebno testiranje'.