komentar na sezonu

Brnjac: Gosti će kazniti sve koji su digli cijene smještaja, neće im zaboraviti

28.07.2023 u 12:04

Bionic
Reading

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac poručila je da će gosti kazniti sve koji su prekomjerno digli cijene smještaja ove turističke sezone

'Nakon konferencije o ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen, imat ćemo i sastanak s cijelim turističkim sektorom. Tamo se nalaze svi relevantni dionici iz njega, predsjednik Vlade i sva ministarstva. I porazgovarat ćemo o svim relevantnim temama za turizam, kao i o Zakonu o turizmu. Ali i temama za koje u turističkom sektoru smatraju da ih je bitno raspraviti, rekla je Brnjac za N1 televiziju.

Od početka godine je u Hrvatsku došlo više od deset milijuna turista, a trenutno se na Jadranu odmara njih oko milijun.

Članovi Vlade na konferenciji o turizmu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

'Na vrhuncu smo sezone, imali smo najbolju predsezonu u povijesti i jako dobri rezultati se nastavljaju. Želja nam je imati i uspješnu postsezonu, na čemu i radimo. Mnogo se to mijenja, kao što su klimatske promjene, što utječe na turizam. Također, drago nam je da cijeli sektor više ne govori samo o turističkoj sezoni', kazala je ministrica pa pojasnila:

'Promet od lipnja do rujna čini oko 80 posto, a naš je cilj da se on ravnomjerno rasporedi tijekom cijele godine', rekla je.

Apartmanizacija je gorući problem hrvatskog turizma i novi zakon bi trebao doskočiti upravo toj pojavi:

'Kad se bude vidjelo koliki su nosivi kapaciteti, za svaku destinaciju ćemo znati ima li nečega previše ili nečega nedostaje. Nakon toga će se moći donijeti odluka o obustavi izdavanja dozvola za smještaj.'

'Turisti žele ići u održive destinacije pa bi ignoriranje planova upravljanja bilo rezanje grane na kojoj sjedite. Što se cijena tiče… Svi koji su radili na podizanju kvalitete, imali su bolji promet nego proteklih godina. Sve one koji neopravdano podižu cijene gosti će kazniti i neće im to zaboraviti. Ipak, svjedočila sam podizanju kvalitete i to je ono što nas treba veseliti', zaključila je ministrica pa se osvrnula i na, ove sezone, zanimljive cijene sladoleda:

'Ako se podigla kvaliteta i mogu opravdati cijene, nemam ništa protiv, to je u redu. Ako se ništa nije promijenilo, mislim da će gosti, vi i ja to znati prepoznati', javlja N1.