neće ići

Britanija odustaje od ukidanja poreza najbogatijima nakon golemog pada funte i vrijednosti državnih obveznica

03.10.2022 u 10:19

Bionic
Reading

Britanska vlada nakon burnih reakcija u vladajućoj Konzervativnoj stranci odustaje od predloženog ukidanja najviše stope poreza na dohodak za one koji najviše zarađuju, prenose u ponedjeljak britanski mediji.

Ministar financija Kwasi Kwarteng je u rujnu izazvao šok na financijskim tržištima kada je u mini proračunu u sklopu "plana rasta" koji će se financirati golemim državnim zaduživanjem, najavio smanjenje poreza uključujući najvišu stopu poreza na dohodak od 45 posto.

Vlada je ostala vjerna toj politici, čak i nakon što je ona potaknula pad vrijednosti funte i državnih obveznica, piše BBC. No nekoliko je zastupnika na godišnjoj konferenciji Konzervativne stranke koja je započela u nedjelju intenziviralo protivljenje toj mjeri.

U nedjelju je bivši ministar Michael Gove, nagovijestio da bi mogao glasati protiv smanjenja poreza za bogate.

Mediji pišu da je Kwarteng prije konzervativnog pritiska planirao na konferenciji u ponedjeljak objaviti da vlada "mora ustrajati na tome" i bio je uvjeren da je plan ispravan.

Kwarteng je rekao da će svoje planove financiranja u cijelosti iznijeti 23. studenog u punoj fiskalnoj izjavi (full fiscal statement).

  • +5
Kralj Charles III. i premijerka Liz Truss Izvor: Profimedia / Autor: Yui Mok / AFP / Profimedia