ekonomist objasnio

Pola svih stanova prodanih u Hrvatskoj plaćeno gotovinom. Treba li sumnjati na pranje novca?

03.10.2022 u 08:13

Bionic
Reading

Prema izvještajima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ekonomskog instituta Zagreb, u prometu nekretninama u Hrvatskoj događaju se neke prilično nevjerojatne stvari

Za početak, promet nekretninama lani je iznosio 60 milijardi kuna - 20 milijardi više nego 2020. Broj kupoprodaja također je bio veći za 30 posto. Najveću cijenu po četvornom metru - više od dvije tisuće eura - ostvarili su prodavači u Dubrovniku, Rovinju, Splitu i Opatiji, dok je u Zagrebu ta cijena u prosjeku iznosila 1600 eura po četvornom metru.

Posebno je zanimljivo da je gotovo polovina nekretnina kupljena gotovinom. Kad govorimo o mogućnosti kupnje nekretnine - najmanje ih si mogu priuštiti stanovnici priobalja.

Ove podatke u HTV-ovom središnjem Dnevniku komentirao ekonomski analitičar Luka Brkić sa Sveučilišta Libertas, koji je rekao da ljudi, pogotovo u nemirnim, nesigurnim vremenima, pokušavaju sa svojom imovinom pobjeći u sigurnije luke - a jedna od njih definitivno su nekretnine.

Brkić je rekao i da APN-ovi krediti dodatno stimuliraju potražnju za stanovima, pa onda i rast cijena. 'A moguće je ići u malo spekulativnije vode i reći da veliki dio koji se kupuje gotovinom ima i spekulativne karakteristike i atribucije, odnosno da je moguće riječ o nekom postotku pranja novca', rekao je Brkić.

  • +9
Novi luksuzni stambeni kompleksi Izvor: Cropix / Autor: Marko Miscevic

Brkić je rekao i da procjene nekih domaći i međunarodnih istraživanja pokazuju da bi siva ekonomija u Hrvatskoj mogla biti nešto manje od 30 posto BDP-a. To je ogroman novac koji ne završi u poreznom sustavu, dodao je.

'To je nešto što definitivno predstavlja problem. Je li to sad trećina ili ne - ali definitivno je previsoko', upozorio je.