DALIĆ NA HRT-U

'Božo Petrov je predložio osnivanje skupine nezavisnih stručnjaka'

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 29.10.2018 22:23
  • Objavljeno 29.10.2018 u 22:23
Martina Dalić

Martina Dalić

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva gostovala je u središnjem Dnevniku HRT-a nakon što je poslijepodne predstavila svoju knjigu "Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma"

"Kao što sam i rekla danas, ja sam vjerovala u uspjeh ovoga procesa. Pravomoćnost nagodbe potvrđena je krajem prošlog tjedna" kazala je Dalić. "To je za mene i najznačajnija poruka ove knjige za koju bih ja željela da čitatelji prepoznaju i da u najsloženijim gospodarskim problemima možemo uspjeti. Mi možemo bolje, znamo i to svojim radom, trudom, poštivanjem međunarodnih standarda i političkom voljom".

"Ne postoji moja verzija istine o Agrokoru. Već postoji način, događaji i činjenice oko načina oko kojih je Vlada savladavala krizu u Agrokoru. To je prikazano u knjizi, a i moji osobni pogledi i razmišljanja koje sam imala u tom trenutku", kazala je Dalić za HRT. "Činjenice i istina su samo jedne. Oni su predstavljeni u ovoj knjizi".

Dalić: Todorić je smatrao da ima pravo na pozajmicu od Vlade

Odgovarajući na pitanje što je Ivica Todorić tražio na sastancima na kojima je i ona bila, Dalić je rekla da su svi ti sastanci bili vezani uz jednu temu - na prvom sastanku je bila najava, a na drugom je potpuno objasnio tu temu.

"Bivši vlasnik Agrokora želio je od Vlade pozajmicu od otprilike 300 milijuna eura za likvidnost jer je kazao da više nije u mogućnosti ispunjavati svoje obveze. U slučaju da mu Vlada tu pozajmicu ne osigura, rekao je da će Agrokor otići u stečaj. On je iz nekog razloga smatrao da ima pravo na nekakav položaj ili na pozajmicu od Vlade na koju drugi poduzetnici, naravno, nemaju. Zbog toga se ova knjiga i zove 'slom ortačkog kapitalizma', jer je tom odlukom pokazano da povlaštenih poduzetnika nema i da svi poduzetnici, bez obzira koliko su veliki, moraju sami platiti cijenu svojih grešaka u nekom stečajnom postupku".

  • +11
  • +8

Dolazak poznatih uzvanika na promociju knjige Martine Dalić

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Govoreći o Todorićevom potpisivanju "lex Agrokora" Dalić je rekla da je "on bio aktiviran zahtjevom bivšeg predsjednika Agrokora i svih članova Uprave, dakle nitko ga nije nametnuo. Na drugačiji način ovaj zakon se nije mogao pokrenuti, već zahtjevom Uprave Agrokora i njezinom suglasnošću", istaknula je Martina Dalić.

Na pitanje je li Todorić tada bio svjestan da gubi Agrokor, Dalić je odgovorila da joj je teško procijeniti. "Činjenica je da je on imao na raspolaganju sve pravne stručnjake. U potpunosti sam sigurna da je vrlo dobro razumio sve pravne posljedice zahtjeva Trgovačkom sudu da se pokrene izvanredna uprava, odnosno da se nad Agrokorom pokrene stečajni postupak".

Istaknula je da prijedlog zakona usvaja, a Saboru ga predlaže Vlada. "Onoga trenutka kada ministar na Vladi predloži zakon i kada ga Vlada izglasa, prestaje individualna odgovornost", izjavila je Dalić odgovarajući na pitanje zašto na početku nije htjela otkriti tko je sve sudjelovao u pisanju zakona. Ponovila je da su zakon izradili stručnjaci ministarstva gospodarstva. "U tom procesu sudjelovali su i vanjski nezavisni stručnjaci. A ako bi me baš silili da kažem tko je bio autor zakona, onda bih rekla da sam to bila ja, kao najodgovornija osoba koja je donijela sve odluke".

Martina Dalić

Martina Dalić

Izvor: Screenshot / Autor: N1/tportal.hr

Skupina nezavisnih stručnjaka oformljena je na zahtjev Mosta

"Božo Petrov je od samoga početka sudjelovao u svim mojim aktivnostima i ta skupina nezavisnih stručnjaka je ustvari oformljena na njegov prijedlog, odnosno na prijedlog Mosta kao koalicijskog partnera", dodaje.

"Ja sam sve likove u ovoj knjizi pokušala opisati tako da citiram ono što su oni govorili i ono što su govorili u javnosti. Petrov se zalagao za neka rješenja koja je i izrekao tom prilikom na sastanku s gospodinom Todorićem da država na neki način uđe Agrokor i da na neki način postane glavni nositelj toga procesa. Takav scenarij je za sobom povukao mnoge nepovoljne financijske posljedice. Mi smo u tom procesu razradili razne scenarije, pa i takav gdje je postojala državna intervencija. Međutim, rješenje je krenulo u pravcu donošenja ovakvog zakona i treba reći da je Most u to vrijeme podržao donošenja ovakvog zakona", kazala je bivša potpredsjednica Vlade.

Osvrćući se na ostavku koju je podnijela prije pet mjeseci kazala je da bi opet ponovila tu odluku s obzirom na teške okolnosti koje su bile u to vrijeme. "Smatram da je nevjerojatna ideja da uopće itko može pomisliti da bi u Vladi postojala ikakva tajna skupina", zaključila je Dalić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!