IMA POSLA U VARAŽDINU

Boxmark u potragu za novim radnicima - u Mađarsku

29.08.2013 u 14:43

Bionic
Reading

U Boxmark Leather, najveću tvrtku u Slobodnoj zoni Varaždin, uskoro bi mogli na posao svakodnevno dolaziti zaposlenici iz – Mađarske. Zapravo, ukoliko ih u dovoljnom broju prođe probni rok i riješi se sve ostalo potrebno, dovozit će se autobusima poput tri tisuće radnika iz Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije za koje je besplatan prijevoz već organizirao ovaj proizvođač kožne galanterije u automobilskoj industriji

'Od travnja bilježimo povećanje narudžbi naših kupaca u automobilskoj industriji. Povećali smo vlastite proizvodne kapacitete, kako nabavom novih strojeva i opreme, tako i zapošljavanjem velikog broja novih radnika – u razdoblju od travnja do danas zaposlili smo više od 600 novih radnika, pa tako trenutno zapošljavamo točno 3.423 radnika', rekao je za tportal Tomislav Cesarec iz Boxmark Leathera.

Plaća šivača od 2.500 do 3.700 kuna

Cesarec kaže da su plaće u Boxmarku ove godine u lipnju povećali za 2,9 posto, uz to što radnicima za svaku godinu radnog staža automatizmom uvećavaju bruto plaće u iznosu od 0,5%. Visina neto plaća šivača se kreće u rasponu od 2.500 do 3.700 kn i ovisi o radnom iskustvu, složenosti radnog mjesta, produktivnosti i kvaliteti rada radnika za što se dobivaju posebne stimulacije.Radnicima se isplaćuju prigodne nagrade u visini od 2.600 kuna godišnje za godišnji odmor, početak školske godine, božićnicu i uskrsnicu.

Međutim, kako dodaje, tvrtka se planira natjecati i za nove poslove u automobilskoj industriji, za što će trebati novih stotinu šivača u roku od maksimalno osam tjedana, a broj raspoloživih kandidata s potrebnim radnim iskustvom nije dostatan u tako kratkom roku, usprkos činjenici da u arhivima kadrovskog odjela imaju više od 5.000 zamolbi potencijalnih radnika. Budući da je Mađarska susjedna zemlja s kojom Hrvatska ima recipročno neograničeno zapošljavanje, odlučili su 'pogledati' i preko granice, što i nije neobično budući da Boxmark već sad u Hrvatskoj zapošljava radnike s područja udaljenih i do 60 km od svojih tvornica.

'Boxmark je nakon predstavljanja u Mađarskoj prije otprilike tjedan dana ostavio iznimno dobar dojam koji je rezultirao iznimno velikim interesom od strane mađarskih radnika. Već u prvoj skupini mađarskih šivačica koje su se odazvale našem pozivu uočili smo određen broj radnica koje su vrlo dobre i koje su već radile u Mađarskoj u tvrtkama ne samo kao šivači navlaka za sjedala za automobilsku industriju, već i kao treneri šivača i vođe grupa', ističe Cesarec.

Riječ je o šivačicama koje dolaze iz područja oko sjeverozapadnoj Hrvatskoj obližnjih mađarskih gradova Nagykanizse, Letenya i Lentia. Među budućim kadrovima ima i Hrvata, odnosno mađarskih državljana hrvatske narodnosti. Zbog stotinjak zainteresiranih kandidata, već krajem ovog tjedna Boxmark planira održati novu prezentaciju tvrtke pred nezaposlenim šivačima u Zavodu za zapošljavanje u Nagykanizsi.

'Moramo pohvaliti izniman trud i zalaganje djelatnika Zavoda za zapošljavanje u sva tri mađarska grada koji nadilazi sve što smo dosad imali prilike vidjeti u Hrvatskoj i u inozemstvu jer oni spremno odrađuju svoj posao i van uredovnog radnog vremena, oglašavaju umjesto nas radna mjesta u medijima, i to sve u svrhu zapošljavanja nezaposlenih radnika. Isto tako moramo pohvaliti i druge javne i državne institucije u Mađarskoj koje nam svesrdno pružaju pomoć te čak i potpomažu službenike u Hrvatskoj koji se još ne snalaze u novom administrativnom okruženju nakon ulaska Hrvatske u EU', veli Cesarec.

S obzirom na dosadašnja vrlo pozitivna iskustva, razmišljaju i o zapošljavanju tapetara te stručnih i rukovodećih kadrova iz Mađarske.

Boxmark je od početka ulagao značajan trud i napore u pronalazak stručnih kadrova i njihovo školovanje da bi osigurao kontinuirano napredovanje u pogledu razvoja tehnologije proizvodnje, razvoj proizvoda i unapređenje logistike i time zadržao lidersku poziciju kao dobavljač za visokovrijedne sašivene kožne navlake za sjedala za osobna vozila, kožne krojne dijelove za interijer osobnih vozila i kožom tapecirane dijelove interijera osobnih vozila na nemilosrdnom tržištu automobilske industrije. To što Hrvatska do prije dva mjeseca nije bila članicom EU stvaralo nam je probleme u zapošljavanju stručnih kadrova koji imaju potrebno iskustvo rada upravo u automobilskoj industriji. Ulaskom u EU otklonila se nam navedena prepreka i mogućnost zapošljavanja takvih kvalificiranih kadrova. Radi se o rukovodećim kadrovima, tehnolozima, stručnjacima iz razvojnih odjela, stručnjacima za kvalitetu, voditeljima ključnih kupaca, stručnjacima za razvoj informacijskih sustava i drugim stručnim kadrovima poput tapetara i slično', pojašnjava Cesarec, dodajući da svi osim svojih stručnih kvalifikacija i radnog iskustva moraju raspolagati znanjem njemačkog i/ili engleskog jezika.

U nedostatku domaće radne snage, izbor Mađarske logičan je ne samo zbog blizine, nego i zbog gospodarske situacije koja je slična našoj. I tamo je mnogo radnika izgubilo svoja radna mjesta, pa vlada velika nezaposlenost. Mnogo je i onih koji rade, a ne primaju plaću, što je također izazvalo interes za rad u Boxmarku čiji su uvjeti rada i redovne plaće atraktivni Mađarima, iako su neki imali priliku iskusiti rad i u renomiranim tvrtkama koje ovom poduzeću konkuriraju na tržištu automobilske industrije

'Prema hrvatskim i europskim zakonima, za mađarske državljane pri zapošljavanju u Hrvatskoj nema nikakvih ograničenja, odnosno mađarski radnici imaju jednak status kao i hrvatski državljani, a u Boxmarku će oni imati plaće na razini hrvatskih radnika. Stoga se kod nadležnih službi trenutno raspitujemo kako zaposliti mađarske državljane. Moramo napomenuti da naše službe još nisu u potpunosti spremne na promjene koje su nastale ulaskom Hrvatske u EU i još trebaju saznati odgovarajuća operativna rješenja za praktično provođenje direktiva EU. Nama kao poslodavcu ovakve situacije u načelu nisu problem, ali nam je problem to kad na rješenje problema trebamo čekati od tjedan do dva jer su nadležni službenici primjerice na godišnjem odmoru, umjesto da se stvar riješi u jedan do dva dana', upozorava Cesarec, naglašavajući da je Boxmark uvijek među liderima kad je riječ u uvođenju novih ideja radi povećanja konkurentnosti poslovanja, pa će sigurno i ovdje uspješno riješiti sve prepreke i probiti led zajedno s nadležnim službama.