umrežavanje

Bosch ulazi na tržište usluga prijevoza

21.02.2018 u 15:04

Bionic
Reading

Njemački proizvođač automobilskih dijelova Robert Bosch osnovao je u srijedu novi odjel radi širenja na tržište usluga prijevoza i umreženih vozila, a u sklopu promjene poslovnog fokusa kupili su i malu inovativnu američku kompaniju Splitting Fares

Splitting Fares osnovan je 2015. godine a kreirali su aplikaciju za povezivanje ljudi koji istim putem idu na posao ili u školu.

U početnoj privukli su ulaganja Verizona, Wellsa Farga i Fontinalis Partnersa čiji su suvlasnik izvršni direktor Ford Motora Bill Ford.

Sada bi trebali postati sastavni dio Boschova novog odjela Rješenje za umreženu mobilnost, koji će se prema najavi najvećeg dobavljača automobilskih dijelova u svijetu fokusirati na dijeljenje vozila i prijevoza i na vozačima namijenjene usluge bazirane na umreženosti.

Vrijednost transakcije nije navedena.

Novi će pak Boschov odjel obuhvatiti i COUP koji u Berlinu i Parizu iznajmljuje e-skutere kao i novi Boschov sustav umreženih elektrificiranih dijelova sustava prijenosa System!e.

'Umrežavanje nam otvara mogućnost preispitivanja ne samo automobila već i kompletne upotrebe prijevoznih sredstava', tumači izvršni direktor Boscha Volkmar Denner.

Širenjem na usluge dijeljenja prijevoza Bosch će konkurirati svojim klijentima u segmentu automobilskih dijelova, poput Ubera i Didija koji također razvijaju projekte autonomnih vozila.

Početkom veljače iz Boscha su najavili da će početi testirati autonomna vozila koja razvijaju u suradnji s Daimlerom.