tržište kapitala

Blok promet HT-om podigao likvidnost na burzi

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala novu godinu otvorilo je u blago pozitivnom tonu, gdje se dobar sentiment s globalnih prelio i na domaću burzu. Oba ključna indeksa CROBEX i CROBEX10 ojačala su oko 0,3 posto.

Sektorske dobitnike predvodio je indeks građevinskog sektora s plusom od oko 1,5 posto, čim se nastavlja snažan sentiment u sektoru još iz prošle godine. Likvidnost je ojačala zahvaljujući blok transakciji dionicom HT-a od 5,8 milijuna kuna. Ovoo je ukupan promet na burzi podiglo na 10,4 milijuna kuna, što je najviše u zadnja dva tjedna.

U redovnom trgovanju je bio svega jedan milijunaš, i to povlaštena dionica Adrisa, koja je zadnjih nekoliko dana po prometu u fokusu investitora. Jučer je prikupila 1,6 milijuna kuna prometa, uz skok cijene od 2,6 posto. Od likvidnijih izdanja još vrijedi izdvojiti dionicu Ericsson Nikole Tesle, koja je na oko 670 tisuća kuna prometa ojačala 1,3 posto. Titula dobitnika dana ide dionici Petrokemije koja je skočila 3,9 posto, a slijedi ju dionica Ingre sa oko 3 posto plusa. Na strani gubitnika izdvajaju se dionice brodara Alpha Adriatic koja je potonula 6,3 posto, a sa preko 5 posto pada odskaču i dionice Luke Ploče i Čakovečkih mlinova.

Dobitnik dana Petrokemija +3,92% 74,20

Gubitnik dana Alpha Adriatic -6,25% 30,00

CROBEX +0,27% 1.743,99