tržište kapitala

Blok promet Adrisom podigao likvidnost na burzi

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je kraj tjedna dočekalo u crvenom teritoriju s obzirom da su u petak dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 izgubili na vrijednosti redom 0,3 posto i 0,1 posto

Uvjerljivo najlošiju izvedbu je imao indeks transportnog sektora s potonućem od 7,8 posto, kao posljedica nastavka lošijih makroekonomskih podataka iz Kine.

Likvidnost je ojačala zahvaljujući blok transakciji dionicom povlaštenog Adrisa u iznosu od 2,2 milijuna kuna, što je ukupan dionički promet podiglo na 8,8 milijuna kuna.

U redovnom trgovanju smo imali čak tri milijunaša, gdje je prvo mjesto po prometu opet pripalo povlaštenoj dionici Adrisa, koja je na 1,8 milijuna kuna prometa oslabila 0,5 posto.

Po prometu slijedi dionica Končara s 1,7 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 1,6 posto, na krilima objave detalja ugovora o proizvodnji niskopodnih tramvaja za grada Liepāje u Republici Latviji.

Treći milijunaš je dionica Turisthotela s 1,2 milijuna kuna prometa, međutim bez promjene cijene. Titula dobitnika dana ide dionici Dalekovoda, s 2,7 posto rasta cijene, dok je gubitnike predvodila dionica Uljanika s 46 posto gubitka vrijednosti, koju slijedi dionica Uljanik plovidbe s 13 posto minusa, nakon objave vijesti o blokadi računa. Varteks je objavio plan poslovanja za 2019. godinu te poziv na dokapitalizaciju, međutim investitori nisu ostali impresionirani te je dionica izgubila 7,1 poto.

Dobitnik dana Dalekovod +2,70% 7,60

Gubitnik dana Uljanik -45,81% 4,20

CROBEX -0,26% 1762,92