ANTON KOVAČEV

Bivši šef HBOR-a glavni operativac moćne europske banke u Zagrebu

  • Autor: Danijela Jozić
  • Zadnja izmjena 01.07.2015 14:33
  • Objavljeno 01.07.2015 u 14:33
Antun Kovačev

Antun Kovačev

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Dugogodišnji čelnik Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev od 1. srpnja ima novi posao, i to u sjedištu Europske investicijske banke (EIB) u Luksemburgu

'Radim na što skorijem otvaranju područnog ureda EIB-a u Zagrebu', rekao je Kovačev tportalu i to putem SMS poruke.

Odgovor na pitanje zašto je prihvatio upravo taj posao međutim nismo dobili jer se Kovačev ispričao sastancima.

Večernji list piše kako 'pozicija čelnog čovjeka EIB-a u Zagrebu, osim unosnih primanja, znači i snažnu političku ulogu jer ta banka plasira novac kojim sve nacionalne investicijske banke opskrbljuje jeftinim kapitalom i na taj način usmjerava ekonomske politike te je odgovoran za financiranje i velikih projekata poput Junckerova investicijskog plana'.

Anton Kovačev, podsjetimo, najveći je maratonac na čelu neke državne institucije u Hrvatskoj: na čelu HBOR-a je bio od 1993. do svibnja prošle godine, dakle više od 20 godina. Uoči isteka posljednjeg mandata lani u ožujku je izjavio kako nema podršku da se prijavi ponovno na tu funkciju.

'Vidite da su rezultati HBOR-a izvrsni i osobno smatram da su napadi i prozivke HBOR-a u zadnje vrijeme bile nepotrebne i služile su nečem drugom, a ne radu HBOR-a. Ovaj posao se može raditi samo uz potpuno povjerenje i podršku svih čimbenika', rekao je tada Kovačev.

Njegov se odlazak vezivao uz aferu bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona čijoj je tvrtci Facta Vera pod upitnim okolnostima HBOR odobrio kredit. No prilično je bilo jasno da se Kukuriku koalicija od svog dolaska na vlast neće pomiriti s Kovačevim na čelu HBOR-a s obzirom na to da on još od devedesetih slovi kao HDZ-ov igrač. Paralelno je u to vrijeme maknut i ministar financija Slavko Linić koji je dobro funkcionirao sa šefom HBOR-a. Najljući oponent i zazivatelj da se na čelo HBOR-a postavi netko novi bio je ministar poduzetništva Gordan Maras.

Nakon što je otišao Kovačev na čelo HBOR-a je postavljen Vladimir Kristijan koji je otišao nakon nepunih devet mjeseci, a naslijedio ga je Dušan Tomašević.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!