UZNEMIRIO IH SDP

Bivši logoraši: Pozdrav 'Za dom spremni' zabranjuje se kao što se nekad zabranjivala šahovnica

  • Autor: L.F./Hina
  • Zadnja izmjena 14.06.2017 17:16
  • Objavljeno 14.06.2017 u 17:16
Logoraši tvrdi da je logika zabrane pozdrava "Za dom spremni" istovjetna logici kojom se nastojalo zabraniti hrvatski grb i šahovnicu tijekom komunističke Jugoslavije

Logoraši tvrdi da je logika zabrane pozdrava "Za dom spremni" istovjetna logici kojom se nastojalo zabraniti hrvatski grb i šahovnicu tijekom komunističke Jugoslavije

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnica Splitsko-dalmatinske županije, u srijedu je u priopćenju ustvrdilo da se interpelacijom zastupnika SDP-a pokušava kriminalizirati pozdrav "Za dom spremni", koji je korišten u Domovinskom ratu, njegovim izjednačavanjem s ustaškim pozdravom koji se koristio tijekom NDH

Društvo logoraša tvrdi da je logika zabrane pozdrava "Za dom spremni" istovjetna logici kojom se nastojalo zabraniti hrvatski grb i šahovnicu tijekom komunističke Jugoslavije. Čak je i izgovor isti – dovođenje simbola u odnos sa ustaškim režimom.

Činjenica je da je pozdrav "Za dom i poglavnika spremni" i kraću izvedenicu "Za dom spremni" koristio ustaški režim odgovoran za mnoge zločine u II. svjetskom ratu, navodi se u priopćenju. Ali udruzi logoraša je neprihvatljivo da "neki pojedinci u hrvatskom društvu" gledaju na aktualna društvena događanja iz konteksta 1945. godine, kao da od tog trenutka nije proteklo više od 75 godina u kojima je jugoslavenski komunistički režim svojom represijom i zločinima poništio velike stečevine antifašizma.

Udruga potom podsjeća da su u Domovinskom ratu pripadnici Hrvatskih Obrambenih snaga (HOS) koristili "povijesni hrvatski poklič 'Za dom spremni'", te da se HOS-ove postrojbe nisu se borile za nikakvu totalitarnu državu i nisu progonile ljude na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi. Do danas pripadnicima HOS-a nije pripisan niti jedan ratni zločin u Hrvatskoj ili BiH. 

Kada danas kao branitelji izgovaramo pozdrav "Za Dom spremni", navodi se u priopćenju, s ponosom se sjećamo poginulih suboraca iz HOS-a i svih ostalih poginulih branitelja.

Pozdrav "Za dom spremni" nije jednoznačno određen, te policija i tijela sudske vlasti trebaju u postupcima vezanim uz njegovo korištenje razmatrati njegov širi kontekst, odnosno utvrditi je li riječ o veličanju ustaškog režima i govoru mržnje, što treba biti zakonski sankcionirano, ili je riječ o hrvatskom povijesnom pozdravu koji izražava spremnost na obranu doma i domovine i kojim se odaje počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!