ŽELE ULOŽITI 320 MIL. EURA

Birokracija koči ulaganje Malezijaca u PAN

28.11.2012 u 09:02

Bionic
Reading

Bloomberg je ovih dana na svojoj stranici objavio podatak da će Kinezi u izgradnju tvornice papira i celuloze PAN papirne industrije u Slatini uložiti 320 milijuna eura. O tome je tportal pisao u kolovozu ove godine kada je grupa ulagača kineske nacionalnosti, inače državljana Malezije, najprije posjetila Zagreb, a zatim i slatinsku poduzetničku zonu Trnovaču – u kojoj će tvornica biti izgrađena. Winston Chia (China international investment stock company) glavni je ulagač, a financijsku podršku, tako piše i Bloomberg, pružit će i tvrtka Cyprus Faisal Islamic Bank of Kibris

Ovaj za Slavoniju i Hrvatsku nadasve važan gospodarski projekt, u kojem bi bilo otvoreno 500 novih radnih mjesta, a između četiri i pet tisuća ljudi od njega bi imalo izravne financijske koristi, već godinama nailazi na ozbiljne prepreke. Brojni zakonski propisi i procedure – glavna su kočnice njegovu ostvarenju, kaže za tportal Marinko Mikulić, vlasnik PAN papirne industrije. Iz istog razloga izostalo je za listopad najavljeno potpisivanje ugovora o kooperantskom uzgoju sirovina s lokalnim stanovništvom.

'Očekivao sam da će dosad sve već biti gotovo, ali administracija i brojni propisi su nam velika prepreka. Dosad je za taj projekt izrađeno desetak studija, unesene su brojne potrebne promjene i nije mi jasno zašto je sve toliko komplicirano. Zato s kooperantima još ne možemo potpisati ugovore, a čekaju i ulagači', kaže Mikulić. Dodaje da bi zbog problematične hrvatske administracije do početka izgradnje tvornice ukupno trebalo izraditi sedamdesetak elaborata te da je 'vrijeme neizvjesno – sve radiš kako treba i opet ne znaš hoćeš li uspjeti'.

Zadnji vlak za ostvarenje projekta je 1. travnja iduće godine, kada bi se trebalo krenuti s bušotinama pa izgradnjom tvornice. Do tada, u suradnji s nadležnim ministarstvima, treba ishoditi dozvole za uzgoj i komercijalnu preradu sirovinske biljke miscanthusa na području Hrvatske.

Datum početka izgradnje slatinske tvornice papira pomaknut je više puta. Osim prošle, i ove je godine imao nekoliko najava – u proljeće, ljeto i jesen. Najnoviji, ujedno i krajnji termin početka izgradnje tvornice je proljeće 2013. godine.