HEBRANG O OTPREMNINAMA

'Bio sam protiv smjene Vojkovića i Mihanovića'

18.09.2012 u 12:40

Bionic
Reading

Bivši zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Croatia osiguranja i HDZ-ov saborski zastupnik Andrija Hebrang u razgovoru za tportal tvrdi da nikad nije dignuo ruku za raskid ugovora s Hrvojem Vojkovićem i Damirom Mihanovićem, jer o tome, kako tvrdi, NO nikad nije niti glasao. Zato se niti ne osjeća odgovornim za milijune koji će biti isplaćeni Hrvoju Vojkoviću te smatra da sadašnja Vlada nema osnove za tužbu protiv njega za naknadu štete

Nakon što je javnost iziritirana informacijom da će se bivšem direktoru državne osiguravateljske kuće isplatiti 3,5 milijuna kuna otpremnine, Vlada je pustila priču o 'protuotrovu' - Poslovni dnevnik pozivajući se na neslužbene izvore tvrdi da će Milanovićeva vlast nadoknaditi štetu tužbom protiv dvojice članova Nadzornog odbora koji su ih naprasnim i nezakonitim otkazima natjerali da isplate milijunsku odštetu.

Andrija Hebrang, od kojeg bi država mogla zatražiti milijune, tvrdi da nikad nije glasao za njihovu smjenu. 'Na sjednici NO nije se glasalo o njihovoj smjeni, što je bilo mimo procedure. Bila je samo rasprava o Vladinoj odluci da se raskine ugovor s Vojkovićem i Mihanovićem. Nisam se tada javio za riječ, iako mi to nije običaj, jer mi nije bilo jasno zašto im raskidaju ugovor. Ivan Šuker je tada priopćio da su javnim nastupima naštetili tvrtki, s čime se nisam slagao jer je moj stav bio da Damir Mihanović koji je iznio aferu Fimi media ne može škoditi tvrtki. Vlada Jadranke Kosor je procijenila da je to štetno', kazao je tportalu Andrija Hebrang.

Je li Hebrang kritizirao Vladinu odluku s kojom se nije slagao? 'Nitko ih nije napadao niti branio', rekao je.

Hebrang kaže da su prema njegovim informacijama, Vojković i Mihanović dobili presude prema kojima ih poslodavac treba vratiti na posao, odnosni isplatiti višemilijunske otpremnine, baš zato što NO nije nikad raspravljao o njihovim ugovorima o radu.

Danas o bivšim direktorima CO-a govori pohvalno, kaže da je u njihovo vrijeme tvrtka poslovala pozitivno unatoč brojnim problemima. Hebrang tvrdi da je spriječio čitav niz nepovoljnih odluka tvrtke, poput kupnje jednog osiguravajućeg poduzeća u Republici Srpskoj, te da je često ispitivao upravu kuda ide silan novac za promidžbu. 'Iako je naš odnos bio dosta kritičan, smatram da ih se nije trebalo maknuti', komentirao je.

Je li ga strah da bi ga Vlada sada mogla tužiti za milijunsku štetu? 'Ne, nisam sudski odgovoran, kako bih bio kad nisam glasao za tu odluku?' Na pitanje kako je moguće da su imali toliko raskošne otpremnine, Hebrang kaže da su njihovi ugovori bili tajni te da ih nikada nije vidio i nije znao da su svote bile 'toliko ogromne'.

A da su Vladine šanse da novac za Vojkovićevu otpremninu nadoknadi kroz tužbu protiv Hebranga i Šukera slabašne, smatra i odvjetnik Anto Nobilo. 'Ako su odluku donijeli u skladu sa zakonom, neće se moći tražiti nadoknada štete od njih. Nebitno je što se čini da mu je isplaćeno previše novaca. Ako nisu prekršili zakon, ne može im Vlada ništa', komentirao je tportalu Nobilo.

Na upit jesu li ipak prebrzo popustili Vojkoviću, Nobilo ostaje pri stajalištu da se ugovori moraju poštivati. 'Nisu imali manevarskog prostora za drugo, Vojković bi preko suda dobio spor zajedno sa zateznim kamatama', smatra Nobilo.

Potpuno suprotan stav ima udruga Juris Protecta koja je jučer uputila poziv na odlučniju akciju za pobijanje ugovora tvrdeći da je nagodba s Vojkovićem o nezakonitom otkazu zapravo 'organizirana pljačka'. Upozoravaju da je ugovorena naknada najmanje dvadeset puta veća od uobičajene naknade za 'profil djelatnika formata Hrvoja Vojkovića'.

'Svaki brucoš prava sigurno će znati da bi pobijanje tako zaključenog 'ugovora' trebalo biti uspješno pred sudom. Ne samo podnošenje tužbe zbog pobijanja ugovora, nego bi organi proganjanja trebali protiv oba sudionika (Sanaderove Vlade odnosno Nadzornog odbora i Hrvoja Vojkovića) pokrenuti kazneni postupak', poručili su iz Juris Protecte.