priča o maji i lani

Bila im je puna kapa ureda pa su dale otkaz i sad rade vrhunski gin: 'Još uvijek nam se čude'

03.06.2023 u 15:59

Bionic
Reading

Nitko pravo ne zna koliko se malih destilerija gina otvorilo kod nas u posljednjih pet godina. Netko će vam reći da ih je više od 50 dok drugi tvrde da ih ima čak 200-tinjak. Kako bilo, svim tim manufakturama u pravilu su na čelu muškarci. Zagrebačka destilerija The Artisan već po tome odskače jer je vode dvije žene - Maja Jakovac i Lana Klipa. Uz to, one proizvode gin postupkom koji je jedinstven u Hrvatskoj

Maja i Lana sve do prije godinu i pol vrlo malo toga su znale o ginu. Čak im nije bio ni među omiljenim pićima. Obje su radile uredski posao i već im ga je bilo preko glave.

'Zbog stresa noću nisam mogla spavati. Kad sam konačno dala otkaz, nisam imala jasan plan što dalje. A onda je splet životnih okolnosti gurnuo Lanu i mene u proizvodnju alkohola', s osmijehom kaže Maja.

Sve je zakuhao njezin brat stomatolog Marko Jakovac. On je od prijatelja Vedrana Šiška preuzeo destileriju pa je pozvao Lanu i Maju da mu pomognu.

'Sredi onaj papir, preuzmi onu robu. I tako, mic po mic, nakon godine i nešto sve smo radile same. Majin brat se u potpunosti povukao. Dosta toga o destiliranju naučili smo od Šiška, od kojeg smo preuzeli recepturu. Zatim smo same mjesecima vježbale, da bismo negdje prije Božića napunile svoje prve boce', prisjeća se Lana.

Sjedimo u njihovoj maloj destileriji na zagrebačkom Rudešu. Dok razgovaramo, vaš novinar podmazuje grlo ginom Artisan. Pitak je i podatan, tako da nije nužno da ga se ublažuje tonikom.

Za razliku od ostalih, koji koriste klasičnu destilaciju u bakrenim kotlovima ili drugim naprednim sustavima, njihov gin proizvodi se korištenjem vakumske hladne destilacije. I po tome su jedinstvene u Hrvatskoj.

Preciznije, riječ je o sustavu u kojem pumpa izvlači dio zraka i spušta točku vrelišta kemijskih spojeva, pa je destilaciju moguće izvesti na daleko nižim temperaturama od onih klasičnih, obično na temperaturama iznad 90 Celzijevih stupnjeva.

'Manja upotreba topline stvara ujednačenost aroma u svakoj destilaciji i čini finalni proizvod laganim i vrlo pitkim', objašnjava Lana.

  • +16
The Artisan gin Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U destilaciji koriste isključivo dehidrirano bilje i začine kontroliranog porijekla te proizvedeno na malim obiteljskim gospodarstvima. Uz bobice borovica koriste još sveukupno 14 bilja i začina. Posebno ističu korijen hrvatskog cvijeta irisa, lavande, sladića, korijandera i bazge.

Gin Artisan na tržište odlazi punjen u tamne, luksuzno dizajnirane boce od 0,5 litara. Maloprodajna cijena mu je oko 45 eura.

'Riječ je o kvalitetnom premium proizvodu u malim serijama. Ne želimo masovnu proizvodnju. Ciljamo na dobre barove, hotele i restorane. Otkako smo ušle u posao, proširile smo mrežu distributera. Među njima je i jedan od vodećih domaćih proizvođača i distributera, na što smo jako ponosne', ističe Maja.

Velik broj upita imaju iz inozemstva. Cijelu jednu paletu u veljači su poslale za Njemačku. Trenutno pripremaju istu količinu za Nizozemsku. Kako su nedavno bile na sajmu u Milanu, krenuli su upiti iz Italije, a traže i novog distributera za tržište SAD-a.

'Posla je puno. Kad krećemo u proizvodnju, onda smo svakodnevno u destileriji, često i vikendom. Ako nismo u pogonu, na terenu smo, obilazimo partnere, nabavljamo robu od OPG-ovaca i sređujemo dokumentaciju. Podijelile smo poslove. Maja je za papire i financije, a ja sam više za prodaju i marketing. Ali kad su dani ludi, svaka lovi ono što može', nabraja Lana.

Od pranja boca, preko punjenja, do lijepljenja etiketa i slaganja u kutije - sve njih dvije same ručno rade. Pobrojale su da jednu bocu u tom procesu dotaknu minimalno 16 puta.

'Zna biti dosta fizički naporno, ali mislim da se jako dobro snalazimo u svemu tome. Između ostalog, naučile smo koristiti viličar. A često primijenimo i neka inovativna rješenja kako bismo zamijenile mušku snagu', smijući se govori Maja.

Kako se proizvodnja alkohola još uvijek doživljava kao muški posao, dvije Zagrepčanke svakodnevno se susreću s iznenađenim pogledima i nevjericom. Nije to slučaj samo kod nas, već i vani. Na spomenutom sajmu u Milanu mnogi su mislili da su one samo prezenterice brenda, a ne vlasnice i destilerke.

'Često nas pitaju: 'Zar baš vas dvije sve radite same?' Ali eto, razbijamo stereotipe na najkvalitetniji način', govore Lana i Maja.

Najveća inspiracija i vjetar u leđa su im pohvale za kvalitetu njihovog gina. To im samo potvrđuje da su napravile pravu stvar kad su izašle iz svoje zone komfora i napustile uredski posao.

'I ovdje zna biti jako stresno, ali veselimo se svakom novom danu. Najteže je naravno bilo, kao i svima, probiti se na lokalnom tržištu jer je malo te preplavljeno stranim i domaćim proizvođačima. Sad već lakše dišemo', ističe Maja.

Za budućnost imaju velike planove - žele povećati proizvodnju i doći na 10.000 boca gina godišnje.

'Planiramo idućeg ljeta izaći s novim okusima. Dugoročno nam je želja krenuti s proizvodnjom još jednog alkoholnog pića, možda bijelog ruma. On je baza svim koktelima. Moramo još dosta toga istražiti. Ali polako, idemo kao i dosad, korak po korak', zaključuje Lana.