UZLET NA WALL STREETU

Bernanke najavio kraj recesije u 2010.

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 25.02.2009 09:01
  • Objavljeno 25.02.2009 u 09:01
Ben Bernanke

Ben Bernanke

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Guverner američke središnje banke - Federalnih rezervi (FED), Ben Bernanke, izjavio je u utorak da bi recesija trebala završiti ove godine te da će 2010. biti godina oporavka ako akcije američke vlade dovedu do određene stabilizacije financijskih tržišta.

Njegovo svjedočenje u Senatu, u kojem je također odbacio nagađanja o neizbježnoj nacionalizaciji banaka, izazvalo je uzlet dionica na Wall Streetu pa su gotovo izbrisani gubici iz prethodnog dana trgovanja.

U polugodišnjem izvješću senatskom Odboru za banke, Bernanke je predvidio da će se stezanje američkog gospodarstva vjerojatno nastaviti u prvih šest mjeseci 2009., ali i kako postoje "razumni izgledi" da se recesija okonča ove godine. Upozorio je da će za oporavak biti potrebno normaliziranje kreditnog i financijskog tržišta.

"Ako akcije koje poduzimaju administracija, Kongres i FED u određenoj mjeri budu uspješne u obnavljanju financijske stabilnosti, postoje razumni izgledi da se sadašnja recesija okonča 2009., a da 2010. bude godina oporavka", rekao je Bernanke.

Naglasio je da kreatori politike FED-a vjeruju da će za "puni opravak gospodarstva od sadašnje recesije vjerojatno trebati više od dvije ili tri godine". Za referentnu kamatnu stopu FED-a, koja je prošle godine smanjena gotovo na nulu, Bernanke je kazao da će "za neko vrijeme" ostati niska.

On je odbacio rašireno uvjerenje kako vlada planira ovotjednu reviziju bilanci banaka, koju američki mediji nazivaju 'stres-test', iskoristiti kao predtekst za nacionalizaciju najvećih banaka u zemlji.

Ministarstvo financija kupovat će konvertibilne povlaštene dionice u 19 najvećih američkih banaka, ako se revizijom njihovih bilanci utvrdi da trebaju više kapitala kako bi prebrodile recesiju koja je dublja od predviđene, rekao je predsjednik FED-a.

"Ne vidim nikakvog razloga da uništimo vrijednost franšize ili da stvorimo ogromnu pravnu nesigurnost pokušavajući formalno nacionalizirati banke kada to jednostavno nije nužno", naglasio je Bernanke.

Njegove izjave ublažile su zabrinutost među ulagačima da će plan ubacivanja svježeg kapitala u banke, radi jačanja solventnosti, štetiti njihovim dioničarima i voditi u nacionalizaciju.

Ublažavanju straha od nacionalizacije i jačanju povjerenja ulagača pridonijela je i predsjednica Savezne agencije osiguranje depozita (FDIC), Sheila Bair izjavom da velike američke banke imaju dovoljno kapitala.

Za one banke kojima revizija, odnosno 'stres-test' pokaže da trebaju dodatnog kapitala a ne mogu ga prikupiti privatno, vlada će morati djelovati, kazala je Bair za CBS News, upozoravajući protiv brzopletih zaključaka da Washington želi preuzeti finacijsku industriju. "Mislim da postoji dvosmislenost u riječi nacionalizacija", kazala je Bair.

Na Wall Streetu, dionice Citigroup i Bank of America rasle su više od 20 posto, pridonoseći prvom rast dionica financijskog sektora indeksa Standard & Poor"s 500 u posljednjih osam dana.

Dionice velikih trgovinskih lanaca Home Depot, Macy"s i Nordstrom rasle su najmanje 10 posto nakon što su im izviješće o dobiti premašila prognoze analitičara, podižući dioničke indekse s najniže razine u 12 godina.

Indeks S&P 500 rastao je 4 posto na 773,14 bodova, što je najveći rast od 21. siječnja. Indeks Dow Jones rastao je za 236,16 bodova ili 3,3 posto, na 7.350,94 bodova. Indeks manjih kompanija Russell 2000 dodao je 4,5 posto vrijednosti, došavši na 412,48 bodova.

Deset dionica je raslo na svaku koja je padala na burzi u New Yorku - NYSE, što je najveći rast od 16. prosinca 2008.

"Postoji golema vrijednost na burzi. Ako ima bilo kakvog zamaha na burzi, ljudi žele uskočiti", ocijenio je za TV Bloombeg glavni menađer za ulaganja investicijskog fonda Huntington Bancshares Inc. iz Columbusa, Ohio, koji nadzire 15 milijardi dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi