LIBIJA UZBURKALA TRŽIŠTE

Benzin će probiti granicu od 10 kuna po litri

24.02.2011 u 09:20

Bionic
Reading

Nastavi li se eskalacija sukoba u Libiji, koja naftom opskrbljuje zapadnu Europu, zaustavit će se proizvodnja i izvoz libijske tzv. lake nafte, jedne od najkvalitetnijih u svijetu. Tako će pak porasti potražnja za ruskom naftom, a samim time i njezina cijena, piše Večernji list

Cijene benzina u Hrvatskoj već su sada iznimno visoke, pa litra eurosupera 95 iznosi od 9,45 kuna do 9,86 kuna, a cijena dizela iznosi od 9,02 do 9,07 kuna po litri. Iako je Hrvatska vezana uz rusku naftu koju uvozi Ina, nastave li se nemiri u Libiji to će i te kako utjecati na rast cijene naftnih prerađevina u nas.

Zapravo, sada je samo tehničko pitanje kada će cijena litre benzina prijeći 10 kuna budući da je i Brent, nafta iz Sjevernog mora čija je cijena referentna za područje Europe, u srijedu navečer dosegnula najveću cijenu u posljednje tri godine (111,44 dolara za barel), piše Večernji list

'Ako se sukobi u Libiji brzo završe, onda tamošnja situacija ne bi smjela utjecati na cijenu nafte, ali ako se nastave i bude nedostatka brega i es sidera (libijska nafta), porast će cijene ruske nafte', objasnio je Jasminko Umičević, direktor Oli&Gas Consultinga.

Inače, analitičari su već procjenjivali da će cijena naftnih prerađevina u Hrvatskoj prijeći 10 kuna jer će i barel nafte na svjetskom tržištu prijeći 100 dolara. Situacija na sjeveru Afrike sad samo ubrzava taj scenarij.