ODOBRENO

Bečka burza preuzima Prašku burzu

09.12.2008 u 14:24

Bionic
Reading

Bečka burza u utorak je priopćila da je dobila odobrenje čeških regulatora za preuzimanje Praške burze, čime će proširiti svoju kontrolu nad burzama u središnjoj i istočnoj Europi

 

Povrh kupovine 92,4-postotnog udjela u Praškoj burzi u studenome, bečki je operater u lipnju kupio i 81,01 posto udjela u slovenskoj burzi u Ljubljani, a ima i udio od 50,4 posto u Budimpeštanskoj burzi u kojoj 18,4-postotni udio ima i Oesterreichische Kontrolbank.

'To znači znači da ubrzo možemo početi provoditi naše mjere daljnjeg jačanja češkog tržišta kapitala', kazao je Michael Buhl, izvršni direktor bečke burze, komentirajući vijest da je češka središnja banka dala zeleno svjetlo za provedbu te transakcije. Poput drugih burzi u regiji srednje i istočne Europe, Beč i Prag pogođeni su globalnim financijskim usporavanjem, budući da ulagači tamošnja tržišta smatraju previše rizičnima.

Od kraja 2007. ukupna tržišna kapitalizacija kompanija čije su dionice izlistane na Bečkoj burze smanjena je sa 157,9 milijardi eura na 69 milijardi eura na kraju prošlog tjedna. Istodobno, vrijednost dionica kojima se trguje u Pragu gotovo je prepolovljena, s 1,84 milijarde kruna (101,8 milijardi dolara) na 1,09 milijardi kruna u ponedjeljak.

Dvije strane nisu objavile cijenu dogovorenog preuzimanja, ali češki mediji procjenjuju vrijednost praške burze na između 200 i 400 milijuna eura.