POTVRĐENA PRVA PROCJENA

BDP u drugom tromjesečju pao za 6,3 posto

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 25.09.2009 14:18
  • Objavljeno 25.09.2009 u 14:18
bdp -euro

bdp -euro

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Gospodarska aktivnost u Hrvatskoj u drugom je tromjesečju ove godine na godišnjoj razini, prema istom razdoblju prošle godine, realno smanjena za 6,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS)

Tako je DZS potvrdio svoju prvu procjenu kretanja bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu, objavljenu krajem kolovoza.

Stopa realnog smanjenja BDP-a u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila je 6,7 posto, što znači da je u drugom tromjesečju ove godine ipak došlo do usporavanja realne stope pada BDP-a na godišnjoj razini, i to za 0,4 postotna boda.

Još uvijek visoka stopa pada BDP-a u drugom ovogodišnjem tromjesečju ponajprije je posljedica smanjenja osobne potrošnje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje za 9,4 posto, te pada bruto investicija u fiksni kapital za 12,7 posto.

U usporedbi s podacima iz prvog tromjesečja ove godine, stopa smanjenja osobne potrošnje u drugom je kvartalu lagano smanjena, za 0,5 postotnih bodova (s 9,9 posto iz prvog kvartala), no stopa pada bruto investicija u fiksni kapital uvećana je za 0,3 postotna boda (s 12,4 posto iz prvog tromjesečja).

Jedini se rast iskazuje kod državne potrošnje koja je u drugom kvartalu ove godine porasla za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je znatno niže od 3,9 posto iz prvog tromjesečja.

Podaci DZS-a pokazuju nadalje da je izvoz roba i usluga u drugom tromjesečju ove godine smanjen za 19,8 posto, dok je stopa pada u prvom tromjesečju bila 5,6 postotna boda niža i iznosila je 14,2 posto.

Uvoz je pak istodobno smanjen za 24,7 posto, odnosno za 3,8 postotna boda više u odnosu na 20,9 posto iz prvog kvartala.

Statistički podaci o obračunu BDP-a po proizvodnoj metodi, odnosno bruto dodanoj vrijednosti, pokazuju padove u većini djelatnostima, s ukupnim padom od 3,9 posto.

Pritom je u industriji, koja ima i najveći udio, zabilježen pad bruto dodane vrijedosti za 8,5 posto, što je nešto blaže od 10,3 postotnog pada iz prvog kvartala.

Još viša stopa pada, za 16,4 posto, bilježi se u trgovini, kod koje je pak došlo do pogoršanja u odnosu na prvi kvartal, kada je stopa pada bruto dodane vrijednosti bila 15 posto.

Pad se bilježi i u djelatnosti prijevoza, skladištenja i veza - za 6,2 posto, građevinarstvu - za 3,2 posto te u djelatnosti hotela i restorana - za 2,3 posto.

Pritom su stope smanjenja bruto dodane vrijednosti u drugom u odnosu na prvo tromjesečje povećane u prijevozu (za jedan postotni bod) i građevinarstvu (za 1,5 postotni bod), dok je stopa pada u hotelima i restoranima gotovo dvostruko niža, jer je u prvom kvartalu iznosila 4,4 posto.

Rast bruto dodane vrijednosti na godišnjoj razini u drugom se ovogodišnjem tromjesečju bilježi u javnoj upravi (za 1,2 posto) i financijskom posredovanju (1,6 posto), ali i u poljoprivredi, u kojoj je u prvom kvartalu zabilježen pad od 0,6 posto, a u drugom rast za 4,1 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi