proizvođač lijekova i pesticida

Bayer povećao dobit, zaoštrava stajalište u nagodbama o glifosatu

27.04.2020 u 14:43

Bionic
Reading

Njemački proizvođač lijekova i pesticida Bayer izvijestio je u ponedjeljak o skoku dobiti u prvom tromjesečju ali je zaoštrio stajalište u nagodbama o štetnom pesticidu, pozivajući se na gospodarski pad zbog pandemije

U prva tri ovogodišnja mjeseca prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je 10,2 posto, na 4,39 milijardi eura.

Rast je potaknulo 14-postotno povećanje dobiti u poslovanju s agrokemikalijama, zahvaljujući većoj prodaji kemikalija za usjeve i sjemensku robu.

Dodatnu potporu pružio je i 19-postotni rast prihoda od prodaje lijeka Xarelto koji se koristi za prevenciju moždanog udara.

U Bayeru ističu da ne mogu procijeniti utjecaj pandemije na prihode u ovoj godini ali konstatiraju da je širenje zaraze znatno usporilo pregovore o nagodbi koja bi trebala rezultirati povlačenjem tužbi o štetnom utjecaju njegovog glifosata na zdravlje.

U SAD-u sada ukupno 52.500 tužitelja pripisuje obolijevanje od raka sredstvu za uništavanje korova na osnovi glifosata, u odnosu na 48.600 u veljači, navode u tvrtki.

Bayer negira tvrdnje da Roundup uzrokuje rak, ukazujući na neovisne studije koje su po njima u proteklim desetljećima pokazale da je siguran za ljudsku upotrebu.

Pozivajući se na gospodarski pad zbog pandemije, najavljuju oštrije stajalište u pregovorima o nagodbi.

"Tvrtka će razmotriti nagodbu samo ako je financijski razumna i ako predviđa uspostavu mehanizma za učinkovito rješavanje potencijalnih budućih potraživanja", rekao je izvršni direktor Werner Baumann.

To posebno vrijedi u aktualnoj situaciji, poručuje Baumann, pozivajuće se na prijetnju recesije i učestale izazove za likvidnost zbog pandemije koronavirusa.