UPOZORENJE SDP-a

Baštijunski brig je paravan za apartmanizaciju

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 19.10.2010 15:07
  • Objavljeno 19.10.2010 u 13:04
mirela holy portret

mirela holy portret

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek/CROPIX

Izgradnja Baštijunskog briga, igrališta za golf s pripadajućim sadržajima u Zadarskoj županiji, nije projekt od javnog interesa Republike Hrvatske, smatraju članovi Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a

U obraćanju novinarima SDP-ovci su naglasili da nipošto nisu protiv golfa, već protiv beskrupuloznog pogodovanja šačici investitora koji su u prijateljskim odnosima s vladajućim elitama na lokalnom i državnom nivou. Pritom su napomenuli da je Neven Mikac, sin glavnog investitora i suvlasnika tvrtke VMD Antuna Mikca, bivši tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova, a sada zamjenik šefa misije pri UN-u.

'Na primjeru ovog projekta vidi se da Zakon o golfu pogoduje pojedinim investitorima da lakše dođu do terena i da na njima izvan građevinske zone mogu graditi apartmane i slične sadržaje', istaknula je predsjednica Savjeta Mirela Holy.

Renata Sabljar Dračevac, predsjednica Županijskog odbora SDP-a Zadarske županije, upozorila je da su vijećnici dobili materijal za taj projekt s gotovo 30 stranica na samoj sjednici Županijske skupštine te da je za prijedlog glasao samo 21 vijećnik od 44, koliko ih ima u Županijskoj skupštini.

'Ovim se projektom predviđa izgradnja čak 112 vila, 10 apartmanskih građevina i hotel, što ukupno daje 123 objekta većih od prosječnog sela, odnosno gotovo 140.000 m2, a na igralištu do 18 rupa dnevno može igrati maksimalno 100 igrača, što najjasnije govori o stvarnim namjerama investitora', upozoravaju SDP-ovci.

'Projekt je katastrofalan po utjecaju na okoliš', tvrdi Nikola Turčinov, potpredsjednik SDP-a grada Zadra, dajući do znanja da se njime predviđa smanjivanje zaštićenog Parka prirode Vransko jezero.

SDP-ovci su upozorili i da će se realizacijom projekta građanima oteti vrijedno poljoprivredno zemljište, za što će dobiti beznačajne naknade. Prema tvrdnjama Mirele Holy, investitori su otkupljivali poljoprivredno zemljište po cijenama od 2 do 3 eura po kvadratnom metru, a za prenamjenu u građevinsko zemljište neće plaćati nikakvu naknadu, što im omogućuje Zakon o golfu.

Zaključak Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a je da je ovaj projekt dvostruko skandalozan: prvo zbog pogodovanja investitorima zainteresiranima za ostvarenje profita apartmanizacijom negrađevinskog područja te zbog ugrožavanja prirode, zaštićenih vrsta i biljaka u Ornitološkom rezervatu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi