DRUGI PUT U ČETIRI GODINE

Banku Dexia opet spašavaju porezni obveznici

10.10.2011 u 12:31

Bionic
Reading

Francuska, Belgija i Luksemburg dogovorili su plan za spašavanje problematične bankarske grupacije Dexia koja se našla pred bankrotom zbog izloženosti prezaduženim državama eurozone. Plan uključuje nacionalizaciju belgijske podružnice te osiguravanje 90 milijardi eura financijskih jamstava banci na rok do 10 godina. Plan je usvojen nakon što su se njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy složili da bi krizom pogođene europske banke trebalo dokapitalizirati

Dexia je prva velika europska banka kojoj je zatrebala državna pomoć zbog pojačane nesklonosti banaka da je kreditiraju s obzirom na njezinu izloženost prezaduženim državama eurozone poput Grčke i Italije, ali i pojedinim općinama u Sjedinjenim Američkim Državama. Ta banka bila je među prvima koja je zatražila državnu pomoć i tijekom financijske krize 2008. godine.  

Belgijski premijer Yves Leterme kazao je da je nacionalizacija neophodna da bi se belgijska banka za poslovanje s građanima izolirala od rizika šire grupe Dexia SA. Naglasio je da, s obzirom na potporu države, svi klijenti Dexije 'mogu biti sigurni i uvjereni da je njihov novac potpuno siguran u Dexia Belgiumu'.

Povrh nacionalizacije, vlade Belgije, Francuske i Luksemburga zajedno će dati dodatnih 90 milijardi eura financijskih jamstava banci na rok do 10 godina.

Belgija će dati 60,5 posto tih jamstava, Francuska 36,5 posto, a preostalih tri posto osigurat će Luksemburg.

Istodobno, uprava Dexije pregovara s francuskim bankama Caisse des Depots et Consignations i La Banque Postale o rješenju financiranja francuskih lokalnih vlasti, u kojem Dexia igra važnu ulogu.

Dexia je objavila da će potpora banke Caisse des Depots smanjiti njezinu potrebu za kratkoročnim financiranjem za gotovo 10 milijardi eura.