NISU SVI U KRIZI

Banke ubrale 17,3 milijarde kuna na provizijama i naknadama

Zaba Zagrebačka banka

Zaba Zagrebačka banka

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Hrvatsku je nastavila drmati kriza i u 2010. i 2011. godini ali banke su iz godine u godinu povećavale svoju dobit. Godišnja izvješća HNB-a, a o onome za 2011. godinu uskoro će se raspravljati i u Saboru, otkrivaju da su banke iz godine u godinu sve veće prihode ostvarivale na kamatama i troškovima provizija i naknada i tu se možda skriva i odgovor na pitanje kako je moguće da u situaciji dok u zemlji pada potrošnja i gospodarska aktivnost raste zarada u bankarskom sektoru

Građani, država i gospodarstvo platili su primjerice u 2007. godini bankama 18,246 milijardi kuna kamata, dok su same banke drugim financijskim institucijama kod kojih su se zaduživale ali i hrvatskim štedišama platile 9,7 milijardi kuna kamata i njihov je neto prihod na kamatama bio nešto manji od 8,7 milijardi kuna, piše Novi list

Prošle su pak godine država, građani i poduzeća bankama na ime kamata platili ukupno 21,8 milijardi kuna kamata, dok su banke platile oko 10,2 milijarde kuna kamata i na kraju su ostvarile neto prihod na kamatama od 11,6 milijardi kuna, što je tri milijarde kuna više nego četiri godine ranije.

Od 2008. do 2011. godine hrvatske su banke na ime kamata naplatile ukupno gotovo 84 milijarde kuna, a istovremenu su same platile 42 milijarde kuna kamata. To znači da je njihov neto prihod na kamatama bio 42 milijarde kuna. Iznos je to koji bi pokrio cjelogodišnju isplatu mirovina u Hrvatskoj i troškove svih zaposlenih u zdravstvu.

Još povoljnija situacija s provizijama i naknadama u te četiri godine. Banke su naplatile ukupno 17,3 milijarde kuna provizija i različitih naknada dok su istovremeno same za iste troškove platile oko 5,17 milijardi kuna, pa je njihov čisti prihod na naknadama što ih su ih naplatili svojim klijentima bio oko 12,2 milijarde kuna.

Sve to u četiri godine u kojima je hrvatsko gospodarstvo kumulativno palo za oko deset posto i u kojima se životni standard građana, koji su najvažniji klijenti banka, urušio barem za petinu. No, rezultat je 15,41 milijarda kuna dobiti hrvatskih banka i to nakon što su platile porez na dobit.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi