LOŠA ULAGANJA

Banke priznaju gubitke na stanogradnji

Radnik baušetala građevinar

Radnik baušetala građevinar

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nakon nekoliko akcija za poticanje prodaje slijedi otpis kako bi financiranjem novih i kvalitetnijih projekata banke ipak osigurale prihode i dobit

Banke će učiniti sve što mogu da prodaju stanove koje su financirale. Učinit će to u još jednom, dva ciklusa, ali realnost je da će dio ulaganja u stanove morati otpisati i prihvatiti gubitak, piše Poslovni dnevnik.

Banke su na to spremne i spremne su priznati da su s nekim projektima pogriješile te da za neke projekte više nije pitanje koliki profit će donijeti, nego kako minimalizirati gubitke. Dugoročno spašavanje loših projekata se ne isplati. Mi smo to shvatili, ali pitanje je koliko će trebati i 'developerima'", izjavio je to Dražen Nikolić, predsjednik Uprave Raiffeisen Consultinga, tvrtke kćeri Raiffeisen banke za prodaju nekretnina i savjetovanje na tržištu nekretnina.

Nikolić je prvi put javno i izravno potvrdio da će banke pretrpjeti određene gubitke na neselektivnom financiranju stanova te da slijedi otpis. Koliki će on biti i koliki je postotak takve loše imovine nije htio špekulirati. Najavio je kako banke financiranjem boljih projekata sigurno mogu pokriti gubitke te da sljedeće godine postoji mogućnost pada kamata na stambene kredite zbog velike likvidnosti banaka.

Od Hrvatske narodne banke zbog kratkih rokova nismo uspjeli dobiti komentar o utjecaju otpisa na stabilnost sustava. Nikolić je svoju poruku izrekao u srijedu na sastanku vodećih konzultanata i agenata na tržištu nekretnina s novinarima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi