zbogom kamato

Banke od svake pete njemačke tvrtke traže naknadu za držanje depozita

  • Autor: N.S./Hina
  • Zadnja izmjena 10.08.2017 08:57
  • Objavljeno 10.08.2017 u 08:57
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gotovo svaka peta njemačka kompanija suočila se sa zahtjevom banke da plati kamate na depozit uslijed politike negativnih kamatnih stopa koju provodi Europska središnja banka (ECB), objavio je u srijedu njemački gospodarski institut Ifo.

Samo je osam posto kompanija na koncu prihvatilo taj trošak, dok ga je velika većina pokušala ipak zaobići pregovorima s bankama odnosno prijelazom u drugu banku, pokazuje istraživanje Ifo-a koje je obuhvatilo 4.000 tvrtki.

Kompanije također sve više koriste svoju gotovinu za investicije odnosno za otplatu dugova. Iako će vjerojatno još više razljutiti njemačke poduzetnike, rezultati istraživanja djelomično potvrđuju učinkovitost ECB-ove politike, čiji je cilj i bio ublažiti proces razduživanja i potaknuti ulaganja.

‘Iz makroekonomske perspektive posebno je zanimljiva ova druga reakcija (ulaganje), budući da ima posljedice ne samo u monetarnoj sferi već i na području realne ekonomije’, ističe Christa Hainz, jedna od autorica studije muenchenskog instituta.

U izvješću objavljenom početkom kolovoza Međunarodni monetarni fond (MMF) utvrdio je da su negativne kamatne stope koje su uvele središnje banke, uključujući i ECB, uglavnom kao alat postigle ciljani učinak, potaknuvši inflaciju, smanjivši prinose i u pojedinim slučajevima oslabivši valute.

Njemačka u posljednje vrijeme sve glasnije traži od ECB-a da počne smanjivati program monetarnih poticaja, koji uključuje negativne odnosno vrlo niske kamatne stope i opsežne kupnje obveznica, s obzirom na oporavak inflacije u posljednjih nekoliko mjeseci.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi odgovara, pak, da je inflacija još ispod ciljane ECB-ove razine od nešto manje od dva posto, a ni nekoliko članova Upravnog vijeća ECB-a nije sklono ukidanju monetarnih poticaja.

ECB će vjerojatno odgoditi odluku o programu kupnje obveznica do listopada, kazali su članovi Upravnog vijeća za Reuters nakon srpanjske sjednice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!