MONETARNA POLITIKA EUROZONE

ECB zadržao rekordno niske kamatne stope i poticajne mjere

27.04.2017 u 17:44

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je zadržala postojeće kamatne stope i programe kupovina obveznica, suzdržavši se ipak od nagovještaja promjena u politici unatoč poboljšanom stanju gospodarstva

Na redovnoj sjednici Upravno vijeće ECB-a odlučilo je zadržati rekordno niske kamatne stope u eurozoni, uključujući i negativnu kamatnu stopu od 0,4 posto kojom ECB odvraća banke od čuvanja novca kod središnje banke i time nastoji potaknuti veće kreditiranja građana i kompanija. 

Nepromijenjen ostaje i paket mjera koji obuhvaća kupovinu obveznica u iznosu od 60 milijardi eura mjesečno, na snazi od početka mjeseca, koji su u ECB-u spremni provoditi još najmanje do kraja ove godine, odnosno sve dok inflacija ne pokaže znakove uvjerljivog uzlaznog trenda.  

U priopćenju ECB-ova upravnog vijeća nije bilo materijala za daljnje špekulacije koje bi uzdrmale financijska tržišta ionako zaokupljena francuskim predsjedničkim izborima. Uz to, banka se u priopćenju suzdržala od naznaka mogućeg vremenskog okvira u kojem bi mogla početi lagano privoditi kraju ultra popustljivu monetarnu politiku.

Godišnja inflacija u ožujku ponovno je oštrije skliznula, na 1,5 posto, što je znatno ispod u ECB-u zacrtanih nešto ispod dva posto koju je tek nakratko bila premašila u veljači. ECB-u još i važniji pokazatelj onaj je o temeljnoj inflaciji, koja isključuje utjecaj promjenjivih cijena energije i hrane a i dalje svjedoči o prigušenom rastu potrošačkih cijena na godišnjoj razini.

Čenik ECB-a Mario Draghi s tiskovne je konferencije poručio da se stanje u gospodarstvu nastavlja poboljšavati i da je opasnosti je manje. Upozorava ipak na nisku inflaciju koja će se, kako napominje, vjerojatno zadržati tijekom cijele godine.

'Podaci koji su pristizali nakon sjednice u ožujku potvrđuju da je ciklični oporavak eurozone sve solidniji i da se rizici mogućih daljnjih pogoršanja po svemu sudeći smanjuju', kazao je Draghi.

"Istodobno, pritisci na jačanje temeljne inflacije ostaju prigušeni i tek trebaju očitovati uvjerljiv uzlazni trend", dodaje Draghi, braneći time nastavak primjene poticajnih mjera.

Što se tiče prognozi vezanih uz rast gospodarstva, u uvodnoj je izjavi Draghija, nakon rasprave sa članovima ECB-ova vijeća, zadržana napomena da se rizici mogućeg snižavanja procjena rasta 'najvećim dijelom odnose na globalne čimbenike'. 

Među rizicima za gospodarstvo Draghi izdvaja i spor tempo strukturnih reformi u zemljama članicama eurozone.