SPAŠAVANJE DUŽNIKA

Banke kreću s mjerama pomoći: Obustavlja se prisilna naplata i 'zamrzavaju' krediti ugroženima

19.03.2020 u 13:34

Bionic
Reading

Hrvatska udruga banaka u koordinaciji s predstavnicima Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke pripremila je mjere pomoći dužnicima koji su došli u financijske probleme zbog epidemije koronavirusa

Paket mjera predviđa obustavu prisilne naplate u razdoblju od tri mjeseca te reprogram ili odgodu plaćanja kredita za vrijeme trajanja krize.

U svrhu očuvanja financijske stabilnosti i likvidnosti, kreditne institucije će u svojim internim aktima usvojiti odluku prema kojoj neće poduzimati mjere prisilne naplate (ovrha, aktiviranje instrumenata osiguranja) radi naplate duga svojih dužnika (fizičkih i pravnih osoba) koji u tri mjeseca uzastopno počevši od travnja 2020. godine ne podmire tri rate/anuiteta svojih kreditnih obveza, pod uvjetom da time kao vjerovnici nisu dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjerovnike.

Također, kreditne institucije će savjesno i urgentno razmatrati i odobravati zahtjeve klijenata (građana i poduzetnika) za odgodom plaćanja na rok od najmanje tri mjeseca, a čiji je bonitet ozbiljno narušen u postojećim okolnostima uslijed gubitka ili smanjenja stalnih izvora prihoda, te u korist poduzetnika čiji je prihod bitno umanjen u odnosu na ukupan prihod u prethodnom razdoblju.

Za vrijeme odgode plaćanja obračunavat će se isključivo redovno ugovorene kamate bez dodatnih naknada. Banke će započeti s tehničkom pripremom poslovanja i primjenom navedenih mjera danas, 19. ožujka 2020. godine.

'U ovom iznimno osjetljivom razdoblju, banke u Hrvatskoj proaktivno su djelovale te iznijele niz prijedloga gospodarskih mjera koje imaju za cilj olakšati poslovanje i život građana Republike Hrvatske. Od ključne važnosti prilikom kreiranja optimalnih rješenja i mjera bila je suradnja banaka s predstavnicima Vlade RH, poslodavaca, HNB-a, HBOR-a i ostalih relevantnih institucija. Zajednički interes je zaštiti građane Republike Hrvatske te osigurati likvidnost poduzeća pogođenih epidemijom korona virusa. Vjerujem kako će donesene mjere pružiti optimizam cijelom društvu te dokazati da zajedničkom suradnjom možemo odgovoriti na izazove koje nam donosi izvanredna situacija“, izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.

U HUB-u očekuju da će Hrvatska narodna banka u što kraćem roku donijeti odgovarajuće zakonske propise koji će  u potpunosti regulirati odgode raznih plaćanja za narednih 90 dana.

U ovom trenutku banke rade implementaciji raznih rješenja koje je potrebno uskladiti sa zakonskim propisima, a koje imaju za cilj olakšati građanima i poslovnim klijentima nesmetano korištenje bankovnih usluga tijekom epidemije korona virusa.

U HUB-u napominju da banke poduzimaju sve potrebne aktivnosti kako bi svojim klijentima omogućile nesmetano korištenje svih bankovnih usluga.

Banke su osigurale kontinuitet rada poslovnica i prilagodile rad pozadinskih službi kao podrške poslovanju te će poslovnice banaka nastaviti raditi u određenom obujmu u skladu s razvojem situacije i preporukama nadležnih institucija.

Mreža bankomata i poslovnice banaka u svakom trenutku će biti opskrbljene dovoljnom količinom gotovine, a građanima se preporučuje korištenje usluga digitalnog bankarstva (različiti modeli mobilnog i Internet bankarstva), kartičnog plaćanja te bankomata koji su im na raspolaganju.

HUB poziva građane da redovito prate novosti na Internet stranicama  svojih banaka ili se informiraju telefonskim putem, kako bi bili upoznati s radnim vremenom određene poslovnice, kao i s raznim rješenjima koje imaju za cilj olakšati građanima i poslovnim klijentima nesmetano korištenje bankovnih usluga.